kmetbebe701141Иво Райнов

Предполагам всички знаят приказката, която започва така: „Един жесток цар изкарал закон да бъдат погубени всички стари хора.

– Каква полза от тях – казал той, – нито орат, нито жънат, нито дърва секат. Само ядат хляб и се пречкат вкъщи.“ После издал заповед да бъдат избити всички старци.Сигурно помните и продължението, в което един укрит от сина си старец спасил от глад царството.

Дали някой се е опитвал да си представи обратната фабула – изчезването на младите хора. Хайде нека не изчезнат, но толкова да намалеят, че да заплашат възпроизводството на една общност.

Не е нужно да си представяте! Погледнете статистиката в Ловеч!

Традицията повелява кметът да връчи подаръци на новородените на прага между две години. Тогава в пресъобщението за събитието, между редовете на служебния ПиАр, може да прочетете броя на родените бебета в местното АГ отделение за отминалата година.

Във вчерашна информация на общинското пресаташе този брой е фиксиран на 263 за 2014-та година.

Съобщението е напудрено със силна доза оптимизъм като се цитира увеличение на новородените с 51-но спрямо предходната година. Редно е да отбележа, че реалното увеличение е с 38 деца, защото в идентична информация от първите дни на отминалата година се посочваше брой от 225 новородени за 2013-та. Факт е, че има увеличение и е дребнаво да спорим с колко точно.Въпреки това, противно на автора, четейки статията аз изпитвам страх, а не оптимизъм. 263 родени, съотнесени към актуалния брой на населението в Ловеч означават 7,4‰ раждаемост, а към населението на общината около 5,5‰. Далеч под средното за страната и разбира се в графата на най-закъсалите.

Приемаме, че раждаемостта реално е малко по-голяма, защото някой деца са проплакали извън ловешкото АГ отделение, но дори и с това уточнение общият брой на родените деца,  едва ли ще надвиши 300. При това за втора поредна година. Това вече е тенденция, която няма как да бъде определена по друг начин, освен като негативна. Защото последните години на първото десетилетие от този век в Ловеч проплакват над 420-125 деца, в периода 2010-2012 този брой се редуцира до 350-360. През последните две години трудно достига 300! Само за седем години (2008-2014) броят на родените намалява с 25%, докато общият брой на населението се е редуцирал с едва 10%!

Родени по години в Ловешка община*

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014**
421 419 354 357 364 264 263

*според официалната статистика на НСИ

**според информация на ловешкото АГ отделение

Ще ми бъде любопитно да чуя, къде намират оптимизъм в препълнената бяла сграда на площад „Екзарх Йосиф I“.

За моите страхове мога да предложа десетки аргументи. Ще се огранича до тези, които крият най-сериозните опасности.

Първият удар ще поемат детските градини.

С този брой родени деца само след една година могат да бъдат сформирани 11 първи групи. За сведение само градските детски градини са седем. Още една функционира в Дойренци, а са изнесени групи в седем села. Най-простата аритметика показва, че съвсем скоро селските детски градини ще последват съдбата на селските училища т.е. ще бъдат закрити. А ако тенденцията за намаляване на ражданията продължи да упорства, „метлата“ ще подхване и градските детски заведения.

Само след пет години плашещият полъх на демографският недоимък ще достигне училищата.

За учебната 2012-2013-та година са сформирани 17 паралелки за първи клас. При родени за випуска 440 деца! Дори да приемем, че сензационно престане изселването на млади семейства и администрацията си свърши работата по прибирането в училище и на последното подлежащо дете,  няма да могат да бъдат сформирани повече от 12-13 паралелки за първи клас. После това ще се случи с втори, трети, четвърти клас…

Защото ако тенденцията за низхождаща раждаемост не бъде овладяна ни очакват все по-малко деца за училищата. Само тъпият и безотговорният не биха видели, че се задава крах в училищната мрежа. Последиците са ясни – верижно затваряне на врати в учебните заведения. По-късно ще бъдат засегнати и други социални сфери, защото младостта е тази, която дава надежди и развитие.

Не знам откъде е оптимизмът и кой е сложил розовите очила – кмет или антуражът, който описва подвизите му? Времето е пред нас и ще покаже, чии са били искрените аргументи. Малка утеха е, че градът няма да се управлява от този екип, голямата болка е, че Ловеч ще бъде все по-тих и заслушан за да чуе бебешкия плач.

Не пиша за пръв път по темата. Нямам и намерение да спра, дори да се струва някому досадно.За незавидното демографско бъдеще викам от 2010-та година. В края сме на един мандат, изпълнен според клакьорите с героични дела. Само за мандата общината намаля с над 4000 души, а броят на родените бебета се редуцира с над 15%. За цялото време, след всяка моя камбана, слушах дебилни оправдания. Смисълът на политиката е в отговорното действие, в грижата за по-доброто утре. Смело мога да заявя, че по отношение на демографския проблем, раждаемостта, децата политиката на отминаващия мандат бе повече от безотговорна. И вината не е само на управленския екип, тя е споделена с анемичната, самодоволна и по-често лишена от социална отговорност опозиция.

Тъпо е , че дамите и господата не искат или не могат да разберат вредите на безразличието, но няма да спра да викам. А ако от фанфарите на клакьорите ушите им са заглъхнали, просто е време да си тръгнат!

36 коментара

  1. DEBI, сега в настъпилата студена зимна нощ , четейки Вашия коментар от 13.59, не може да не реагирам, тъй като мнението Ви изказано в коментар е на Иво, Нали Вие по-горе писахте, че “Аз, като „истински“ българин съм се е изказал, че с недопустими за културен човек нападки по деликатна и изключително лична тема, съм нахлул в затворено за външни хора пространство и съм се развилнял подобно на слон в стъкларски магазин. Жалко, че все още не съм могъл да проумея цялата глупост на това, което съм направил”.
    Какво самчочвсутвие каква наглост?!!!?!!?!
    Уважаеми m-r DEBELAK, я да Ви попитам драги Блюстителю на етичните и нравствени порядки, защо след като е щихотлива за Вас темата на Иво Йорданов той на в всяка цена е правдива, ктуален и аз не му вярвам.
    .. Това е!!!! .
    Разбирам ако аз съм инициатора да ме обвинявате, но понеже се изказвате на пръв поглед неангажиращо, недоумявам тази Ваша тотална защита на всяка цена, освен ако не сте Вие самият ИВО..Ваш цитат “можеш да засегнеш доста дълбоко чисто лични чувства на някого”.Доста елементарно се изказвате по много важни проблеми, преди не Ви направих забележка, но за Вас всичко е дебело – Вие сте дебелак, аз съм дебелоок, ЯВНО ДЕБЕЛОТО Ви е ……-……!………………..Но Ви прощавам ако това е така.о

    1. Ти да не си пиян или дрогиран, неграмотен глупако? Ама верно си много тъп, та вдлъбнат. 🙂

  2. И масово се ражда в Плевен и Троян

    1. Той Ивчо сигурно затова в предоставената статистика за 2014 извадка от АГ отделението, а за другите години от НСИ. По този начин манипулативно и целенасочено е намалил броя на новородените. Приятелско семейство ходи в Плевен да ражда 2014, в този случай това дете не влиза в манипулативната статистика на г-н Ивчо Райнов.
      Г-н Райнов, дайте статистиката от НСИ за 2014, а не от ловешкото АГ.

  3. Г-н Петров, не беше толкова древен, средновековен, като че ли беше, но ще направя справка и ще Ви уведомя.

  4. Боже, Боже! Вие гласувате за Казанджиев, аз съм Ви виновен? Ами свалете го, какво само обсъждате, недоволствате, търпите и си чешите езиците. Но анонимно драги, не ще стане това!
    Сега точно не си спомням кой философ беше казал “Под коментара на всеки Анонимен стои винаги един подпис – подлец!”.

    1. Поне помниш ли този философ дали е римлянин или е някой от древните гърци?

    2. Бат’ Ваньо, ти не помниш 24 часа!!! Днес пишеш:”Вие гласувате за Казанджиев, аз съм Ви виновен?” , а вчера: “ние го избирахме”. Как се нарича човек, който за 24 часа е забравил, какво е писал?

  5. Debi, четете и по-горе. Написъл съм мнението си по обществения казус. А това дали съм дебелоок е съвсем друг въпрос и няма, ама абсолютно никакво отношение към темата. Ако при Вас има такъв проблем съм съгласен, тъй като човек винаги реагира болезнено когато види подобие със себе си и разбиранията си и точно тях вижда най ясно. От там идва “Крадеца вика дръжте крадеца”..Нямам никакво намерение да споря с Вас, но апелирам да не отправяме обидни квалификации един към друг, много често явление между пишещите тук, а да коментираме написаното и да не правим един за друг високо квалифицирани обиди и съждения по повод мнението ни, което изказваме. Благодаря Ви за вниманието!

    1. От самолет се вижда, че не изразяваш мнение по обществен казус, а адвокатстваш на кмета нагло, като комунист. Все на клюки го обръщаш. Надничаш под чаршафите на хората. Сочиш с пръст, колко е лош автора и му търсиш лична отговорност. Комунистите винаги обвиняват жертвите си в това, което те им причиняват. Иванов, ти не търсиш дебат, а скандал! Ако е възможно промени по подходящ начин тона и поведението си. Спри да адвокатстваш на кмета, той няма нужда от адвокати, като теб, защото може и сам да се защити. И може да се получи наистина дебат по обществен казус.

    2. С написаното по него и трябваше да се ограничите. Но не, като един “истински” българин се нахвърлихте с недопустими за културен човек нападки по деликатна и изключително лична тема, нахлухте в затворено за външни хора пространство и се развилняхте подобно на слон в стъкларски магазин. Жалко, че все още не можете да проумеете цялата глупост на това, което направихте.
      И не, аз нямам подобни проблеми, горд баща съм на две прекрасни и умни деца, не зная дали някой друг от засегнатите в нашия разговор ги има, не е моя, А СЪЩО ТАКА И ВАША, работа нито да питаме, нито да коментираме публично.

    3. А защо г-н Райнов поне веднъж не отговори ня някой от въпросите, които многократно са му задавани, а само пише някакви статийки. Много е лесно да пишеш статийки защо това, защо онова, ми айде отговори веднъж ти бе Ивчо на някой въпрос. Най-вече ме интересува какво е допринесъл като общински съветник и като човек за града ни.

  6. DEBI, моето уважение, но не съм съгласен с Вас, тъй като когато човек има проблем с тези неща, поне не би следвало да дава акъл и да съди хората за това което не правят или не могат да правят. Вашият коментар по повод написаното от мен се отнася с пълна сила и за него, но Вие явно не сте забелязъл това. По тази причина го попитах. Не го познавам, но човек когато го е страх или е уязвим по даден проблем не би следвало да посещава тази “гора”.

    1. Явно сте доста дебелокож. Атакувате не обществен казус, дискутиран от г-н Райнов, а дълбоко лични неща. Наистина ли не виждате разликата?

  7. Раждат се деца, бе хора, раждат се, но не в Ловеч, не и в България. Български деца се раждат в чужбина! Моята внучка се роди в Англия. Сега е на две год., след още три, ще придобие английско гражданство. Болно ми е, че децата ни и внуците ни напускат. Нямате си представа, колко български , млади семейства с дечица са там, в това градче и колко много от тях са ловчалии Пълно е с нашите деца, с нашите внуци, с българи. Така, че проблемът не е в раджаемостта, а в нещо друго.

  8. Уф!

  9. Господин Райнов, обръщам се към Вас с един общочовешки въпрос, въпреки че Ви уважавам, ще Ви питам следното:
    Защо Вие , след като сте такъв радетел на раждаемостта и сте толкова притеснен, имате само едно дете? Не е ли цинична статията Ви на фона на този факт?
    Подчертавам! Само Ви питам, не твърдя нищо по Ваш адрес и по принцип съм съгласен с Вас по много пунктове от публикацията!

    1. А не ти ли е минало през ума, че задавайки подобен въпрос, можеш да засегнеш доста дълбоко чисто лични чувства на някого? Имам приятели, които дълги години болезнено преживяват факта, че природата ги е лишила от възможност да имат децата, които желаят, и подобен въпрос би ги засегнал изключително неприятно.

  10. Ти пък стани по-културен, коментарите се четат и от интелигентни хора.

  11. Ей,хора-а-а!С писане във фейса и в Тудея,с аритметики и статистики няма да преборим демографския срив.Я да се запрятаме и да правим деца – и кмета и председателя и съветниците и всички пишещи тук на кирилица,на латиница и с числа 6(Ш),4(Ч).
    Не воювайте напразно с местната администрация.Не правете война,правете любоФ!

    1. ЧОЧО, ти си платен общински драскач!!! Личи ти много отдалеч! Кажи, колко е надницата или си на брой постове ти плаща кмета?

    2. Aнонимен, а на теб Корнелия ли ти плаща да пишеш? Ако не-ходи я търси, защото тя спонсорира много добре.

  12. Дебелака не е политик, за щастие, нищо, че е завършен идиот като повечето от тях!

    В областта са родени 974 бебета за 2014 г., което си е повишение спрямо 2013. (жалкото е, че тази бройка не се отнася за града!). На фона на 1154 бебета за обл. В. Търново и 634 за Габрово не е толкова страшна и черна статистиката.
    Завършилите ВУЗ няма да се върнат … та какво да правят тук?

    1. Главоча Боко, как се озова тук? Мислех, че след случая Алонсо затварят клетките в зоопарка!

    2. ” …. не е толкова страшна и черна статистиката.”

      Че е черна, черна е. Дано не стане страшна.

    3. Анонимен, влязал си ми е клетката и заради теб нямаше място за мен…аз ще пощъкам още малко на свобода.

    4. Главоча Боко, вместо да си търкаш лайняния задник на стола, вземи почети малко литература, образовай се в правописа си и тогава пиши тук цървул прост!

    5. Анонимни, аз моето дупе го мия и даже със сапун…поизмий и ти твоето, защото идвам…

  13. Иво Райнов явно го опира липсата на деца, защото скоро ще трябва да се закриват паралелки. Да това е тъжно и трагично и то, не само заради този факт, че ще намалеят децата в училища и детски градини, а следва да се замислим сериозно и да потърсим изход.
    Според моето скромно мнение би следвало анализа да е доста по задълбочен, а това Иво Райнов може да направи прекрасно, но не му стиска. Например считам, че по-ползотворно би бил един коректен анализ, освен факта с колко души ежегодно намаляме, колко от подрастващите, въпреки техният нищожен брой, се образоват, колко от тях въпреки, че посещават училищата не могат да си напишат името дори. Но тези анализи необяснимо защо се пропускат доста често и то не само от Райнов.
    За тази плачевна действителност не ни е виновен само Казанджиев, а всички ние, защото той е един от нас, а още повече ние го избирахме и когато гласувахме не го питахме какво вънамерява да прави, а се задоволихме с блюдкавите платформи на столетницата, която явно не може да управлява демократично общество каквото уж правим.
    Да, на кмета трябва да му се търси отговорност и то не само да отговоря в буквалният смисъл на думата, но следва и ние да поемем своята лепта за всичко което се случва напоследък в страната и града ни. Но ние по стара традиция чакаме някой да дойде и да оправи всичко, без дори ние да си мръднем пръста.
    Свободата е велико нещо но когато е в количесва, които да не се превръщат в отрова – слободията, безотговорността, нехайството и безхаберието които сме издигнали в култ имам в предвид, а само това ли?.

  14. Ами питайте този нещастник на снимката, защо стана така.

  15. Детските градини, училищата и прочие заведения са направени заради децата, а не се “правят” деца заради тях. Когато има нужда, ще се откриват нови, като няма нужда от тях, ще се закриват.

    За града е по-важно колко деца се завръщат след завършване на ВУЗ, за да създадат в него своето потомство. Прирастът от социално слабите, малограмотни и трайно безработни, основно с по-тъмна пигментация на кожата и майчин език, различен от българския, може и да пълни кметските отчети, но не е гаранция за просперитет.

    1. Позицията ти е чист фашизъм.Тази идеология,присъща на маргиналите,неудачниците и комплексираните провинциалисти,родена в началото на тридесетте в мюнхенските бирарии и тогава е изглеждала безобидна и печелеща хората . евреите/ циганите и турците / са виновни за всички.За това,какво донесе на света ще се помни винаги.Ще се помнят и последните думи на Юлиус Фучик – хора,бдете ! Чумата с нови дрехи се опитва да се върне – първо в Украйна,сега и в нас.Спомнете си изказванията на здравния министър П.Менгеле.

    2. В мюнхенските бирарии се е зародил националсоциализмът. И не през трийсетте, а през двайсетте години на миналия век. С помощта на болшевишките пари.
      Но ако ще и извънземен да ме наречеш, дреме ми на шмайзера. Нито съм политик, нито пък ме интересува кой как приема казаното от мен. Така, че можеш да си го завреш етикетчето … в носа.
      Констатирам факт, който е ясен и без да се правят анкети и проучвания, видим е и с невъоръжено око. Валиден е както за Ловеч, така и за повечето градчета в страната. Не обвинявам тези хора за нищо, те не са виновни, че някой има интерес да ги държи невежи и неграмотни, за да може после лесно да ги манипулира с две кебапчета и чаша бира.

  16. Щом дори цигaните избягaхa, знaчи е трaгично положението :х

Comments are closed.