pari505161Иво Райнов

Десетки пъти повторих два основни акцента в своите критики към предходния кмет и местна управа – недостатъчна грижа за проблемите на хората и користно управление на публичните финанси. Естествено получавах гневни обвинения, че това са злонамерени внушения, които не могат да бъдат доказани. Е, наскоро писах, че очаквам, а вече разполагам с първите доказателства. Когато преди повече от месец отново разкритикувах схемата за източване на публични средства през тогавашния оператор на градското депо за твърди отпадъци, господин Казанджиев обидено поиска диспут и заплаши, че ще потърси правата в съда.

Само месец след отстраняването на приближеното до бившия градоначалник сдружение „Еко-Ловеч“ подозренията за надписване на количества отпадъци и прахосническо разходване на местните средства имат солидно потвърждение.

Е, дошло е време да подискутираме числата записани като депониран обем отпадъци за месец април през всяка от годините, през които на депото оперира „Еко-Ловеч“  и прясната статистика за току-що приключилия месец. От 2012 до 2015-та година през месец април се отчитат около и над 2200 тона депонирани отпадъци. Най-малкият посочен обем е за 2015-та – 2180 тона.

За април 2016-та година операторът „Еко“ АД отчита 1 391 тона. Приблизително 800 тона по-малко, смайващо, нали!!!

Тепърва ще излязат официалните данни и анализите ще покажат, къде е било надписвано най-много. Едва ли ще има изненадани, ако се окаже, че значителен процент от надутите обеми са записани в статистиката на А.С.С.А (фирмата, която събира и извозва отпадъците в града) и общинската фирма „Еко“.

Да припомня, че за целия период между 2011-1015 фирма „Еко“ се управлява от Антоанела Дончева, която изпълнява и длъжността изпълнителен директор на оператора „Еко-Ловеч“. Както се казва в такива случаи едновременно на камиона , с който влиза отпадъка и на кантара, който го мери.

От тук започват сметките, които настина са разтърсващи. 800 тона отпадък по-малко означават, че добросъвестното управление на депото е спестило на гражданите над 17 000 лева (умножете разликата в тоновете по 21,72 т.е. цената, по която депонира през месец април настоящият оператор „Еко“ АД).

Спестените 800 тона трябва да бъдат умножени и по още 38 лева, законова такса заплащана в РИОСВ за всеки тон депониран отпадък и ще получим допълнителни над 30 000 лева, които няма да бъдат платени от ловешките данъкоплатци. Близо 2000 лева се спестяват и от разликата в цената за депониране – 23,20 при „Еко-Ловеч“ и 21,72 при общинската фирма „Еко“.

Ако теглим чертата получаваме почти 50 000 лева по-малко, които ще бъдат платени за депониране на отпадъци в сравнение с месец април миналата година. А парите за всяка дейност по събирането или депонирането на отпадъци се осигуряват през такса смет, заплащана от всички граждани.

Само за един месец след влизането като оператор общинската фирма „Еко“ АД разби схемите за точене на средства, доказа наглото надписване на количества отпадъци, спести на данъкоплатците значителни средства и даде да се разбере, че ако отпадъците бъдат управлявани съвестно ще се икономисат достатъчно големи суми за да не се налага увеличение на таксата за битови отпадъци, плащана от гражданите. Най-вече показа, че печалбата може да остава в общинско дружество и по този начин да бъде под разпореждане на общинския съвет.

Каквото и да ни е показала фирма „Еко“ АД, нейното присъствие на депото приключва. Днес се отварят офертите по обществената поръчка за оператор на депото за твърди битови отпадъци. Изборът по тази поръчка ще бъде успешен и полезен единствено, ако продължи да управлява депонирането на отпадъци по параметрите зададени от фирма „Еко“ АД – по-ниска цена за депониране, строг контрол на кантара и силно съкращаване депонираните обеми. Ако количествата започнат да нарастват или се приближават до статистическите данни от предходните години, обществената поръчка не само няма да бъде успешна, но ще започне да тангира до управлението от времето на Казанджиев.

И ако за финансовите измерения от обществената поръчка ще бъдем максимално бдителни, но запазваме надежда, то за един факт вече можем да изразим съжаление. Печалбата генерирана от следващия оператор няма да остане на разположение на общината. Заради техническите изисквания на офертата в обществената поръчка не участва общинска фирма.

Дори по времето на Казанджиев имаше минимално участие на общината, чрез 24% дял на филма „Еко“ АД. Следващият оператор ще бъде изцяло частно дружество, най-вероятно няма да бъде и от Ловеч. При всички обстоятелства е ясно, че печалбата ще бъде прибирана изцяло от избраното дружество и община Ловеч няма да разчита дори на малка част от печалбата.

Първа стъпка, която е отстъпление от демонстрираното прозрачно, честно, в полза на гражданския интерес и с грижа за пестеливото разходване на публичните финанси управление на депото от общинската фирма „Еко“ АД.

Остава да се надяваме, че новият оператор няма да възпроизведе и други неприемливи за гражданския интерес практики от времето на казанджиевото управление.

1 коментар

  1. Една птичка пролет не прави. Не може да се направи статистически вярна извадка от само едно събитие. Но намалението с 35% на депонираните отпадъци ми харесва. Сега остава това да се запази и като обеми, и като крайна цена на услугата и всичко ще е тип.топ.
    Не може отпадъкът да е едно и също количество през 2011 и през 2015 година. Населението на града видимо намаля и това би трябвало да се отрази в данните на оператора. Да, да, ама не. Ловеч обезлюдява, но явно напусналите града са точно онези, които не са генерирали никакви отпадъци. Няма такъв филм, има стъкмистика и злоупотреби от Казанджиев и сие.

Comments are closed.