obs203131Павлин Иванов

Днес, точно в 10.00 часа Общински съвет Ловеч ще бъде подложен на изпитание. От съветниците се очаква да направят важен избор – да погазят Закона и Правилника, който самите те са приели или да се съобразят с върховенството на закона.

До това изпитание се стигна след скандалното проваляне на 26-тото заседание на местния парламент от групите съветниците на БСП, ДПС и техните приятели. Всички те гласуваха дневният ред и останаха единствено до точката за избор на г-н Кълбов за „Почетен гражданин“, след което се разотидоха.

Продължение на заседанието беше законно насрочено за 28 май, т.е. днес, от 10.00 часа.

Междувременно, същите тези съветници, както вече ви информирах, са внесли искане за провеждане на две заседания – на 11 май и на 13 май.

И макар в условията на грубо и умишлено погазване на ЗМСМА и Правилника на Общински съвет, да проведоха нещо като заседание, но не съвсем и удостоиха със званието „Почетен гражданин“ г-н Кълбов, но не съвсем на 11 май, то следващото поискано от тях заседание на 13 май, така и не се проведе. Вероятно, все пак са се консултирали с юрист и са установили, че ще сгазят лука още повече ако продължат да газят наред.

Пак междувременно, досегашният Председател на Общински съвет Корнелия Маринова беше избрана за Народен представител в 42-то Народно събрание. Така в момента местният парламент няма действащ Председател, което според ЗМСМА и Правилника поставя редица ограничения пред работата на Общински съвет.

Защо нито една от групите не действа адекватно и навременно за насрочване за извънредно заседание за избор на Председател е тема на друг разговор, който също би бил интересен, но за това някой друг път.

Днес общинските съветници трябва да направят два прости избора:

–         Дали да продължат прекъснатото 26-то заседание

–         Дали имат законово основание да проведат ново, 28-мо поред заседание, което е свикано според незнайно какво основание от един от зам. Председателите Георги Терзийски, в ролята на незнайно какъв!

И за двата прости избора, уважаемите съветници е хубаво да има предвид, че няма действащ Председател и до избора на такъв, работата на Общински съвет е блокирана.

Това е така, защото дори и да се проведе продължение на прекъснатото заседание, което ще бъде съвсем законно, няма да има кой да подпише протоколите и взетите решения, тъй като това може да направи единствено Председателя и никой друг. Т.е., ако има заседание, всички ще са си загубили времето по един чудесен начин, тъй като решенията не могат да влязат в сила.

По вторият казус – дали може да се проведе насроченото от зам. Председателя Георги Терзийски 28-мо заседание, отговорът също се съдържа в ЗМСМА и Правилника. Заседание може да бъде насрочено САМО от Председателя или в един особен случай по искане на група съветници, но точно определен ред, какъвто в случая не е изпълнен. А също, пак стигаме до това, кой подписва протоколи и решения.

Тук дори няма да говорим за бруталното нарушение от страна на зам. Председателя, който няма право нито да свиква, нито да подписва какъвто и да било официален документ на Общински съвет. Де факто, поне от поканата се вижда, че той е подписал такава и е минал напряко – през простото.

Т.е. няма как да бъде проведено законно и 28-то заседание на Общински съвет Ловеч.

Посочените аргументи са само малка част от всички, които трябва задължително да бъдат изброени, но тук не е нито мястото, нито пък „Ловеч днес“ е съд или крайна инстанция.

В 10.00 часа днес ще разберем продължава ли погазването на Закона след „срещата“ на 11 май или разумът ще надделее и ще бъде признато върховенството на закона.

Всъщност интересен е и казусът имало ли е изобщо законно заседание на 11 май и награден ли г-н Кълбов или не. Това ще бъде и темата на следващият ми коментар.

И като си помисля, че до всичко това се стигна само заради ината,  лошата преценка и непознавате на правната уредба на част от съветниците, които са избрани от жителите на общината уж да защитават техните интереси …

 

1 коментар

  1. „Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015 година

    Чл. 92. Заседанието може да бъде отложено с решение на председателя на общинския съвет или на повече от половината общински съветници.”

    Излизането от създалата се неприятна ситуация е единствено възможно, ако на основание чл.92 от Правилника, повече от половината общински съветници приемат решение за отлагане на заседанията за 07.06.2013 година.

    Защо точно на 7-ми юни ?

    Защото 7-ми юни е теоретично първия възможен ден за провеждане на отложените заседания след като има вече законосъобразно избран председател на съвета, който на основание чл.72. ал.6. от Правилника може да направи уведомлението за провеждане на отложените заседания.

    Ако днес общинските съветници се възползват от дадената им възможност на основание чл.92 от Правилника, то е сигурно че те ще излязат с чест от създалата се неприятна ситуация, защото всички други варианти за провеждане на заседанията ще създадат съмнения за законосъобразното провеждане на днешните заседания, а също така и на приетите решения на тези заседания.

    Днес ще разберем какъв избор ще направят общинските съветници – дали ще подложат на съмнение законосъобразната си работа като съветници или ще приложат правилника си и ще приемат законосъобразно решение.

Comments are closed.