Павлин Иванов

Дано не сметнете за манипулация това, че започвам коментара си по повод речта на Бойко Борисов, в контекста на състоянието на местните му структури, с резултатите от две анкети.

Ще илюстрирам настроенията на една част от хората в Ловеч, към управлението на ГЕРБ в областния център. Анкетите бяха публикувани във страницата на „Ловеч днес“ във Фейсбук. Правя това уточнение, защото участниците в анкетите са с имената си, а това е много важно.

В първата анкета са участвали 330 души. В рамките на 7 дни те са отговорили на въпроса: „Крадат ли се, според вас, средства от европроектите в Ловеч?“

Възможните отговори са „Да“ или „Не“. Резултатът е изненадващ, по-скоро шокиращ, поне за мен.

93% от участвалите в анкетата са заявили, че според тях, европари се крадат в Ловеч. Само 7 % смятат, че това не е вярно.

Тук не става въпрос дали е доказана някаква кражба, а за обществено настроение спрямо лицата, отговорни за изпълнението на милионните проекти финансирани от данъкоплатците на ЕС.

Втората анкета, отново проведена в рамките на седмица, беше с въпрос: „Бихте ли гласували на изборите за кмет, за един от двамата – Минчо Казанджиев или Корнелия Маринова”

В анкетата са участвали 655 човека, отново с имената си. Резултатите са отново красноречиви.

87 % от гласувалите НЕ желаят нито предишния кмет Минчо Казанджиев от БСП (областен шеф на партията днес), нито сегашния кмет Корнелия Маринова ГЕРБ (общински председател на партията днес).

Само 13 % от хората биха избрали един от двамата за свой кмет при евентуалното им участие в местните избори в края на годината.

Важно е да отбележа, че тези анкети нямат научна стойност, защото не са направени по правилата на социологията, а единствената им цел е да отразят нагласите на фейсбук потребителите четящите „Ловеч днес“ към поставените въпроси. Въпреки това, категоричността в отговорите е доста ясна:

Така повече не става!

Предполагам, в почти всеки град и за почти всяко име докоснало се до властта, резултата би бил сходен. Т.е. проблемът в отношенията между граждани и власт е доста по-сериозен и изисква съвсем различен подход за решаването му. Но изгледи за това, освен празни приказки, просто няма.

В интересна и необичайна реч, лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов постави множество въпроси. Не за размисъл, а за крещяща нужда от събуждане и действия на хората по места. За прочистване на корумпирани и самодоволни кметове, за отпор на агресията на опонентите, за бездушието на политическите фигури към случващото се с жителите на населените места.

Ще достигнат ли посланията на Борисов до местните структури?

Отговорът е: Биха могли да достигнат до съзнанието на местните структури, но няма!

 

Очевидно, на местно ниво, червена лампичка не светва за никого. Нито сега. Нито в последните 3 години. Ще светне ли скоро синята и ще има ли специализирани автомобили с такива буркани пред сградите на местните управи, ако това е искал да каже първия човек в ГЕРБ, можем само да гадаем.

Затова, ще припомня какво имаше в речта Борисов пред неговия актив:

“Факт е, че БПС с тези провалени политици, гонени от управлението, ни доближава. Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя”

И вие, ако не си вземете мерки да си прочистите къщичките по места, рано или късно това ще избие, дали в суджук, дали в нещо друго и то ще падне върху партията и върху нас. Хората искат справедливост. Защо трябва да ви подръчквам? Това е съпротивителната сила на всеки един от вас, защото си отговаряте за региона. Те ви избиват зъбите с някоя жълта новина и вие се сгушвате и не отговаряте“

„Трябва да търся кметове, министри, за да излязат да защитят по дадена тема какво се прави. Всекидневно работя с Дончев и Горанов – те оправят нещата“

„Кметът трябва да работи с всеки един – с всеки трябва да сме човеци. И да му говориш за нещо велико – за Брекзит или нещо друго, няма да има ефект. Всеки човек трябва да бъде чут“

„Като се замислим колко неща сме решили, а вървим надолу, ясно е – хората искат справедливост“

 

Ех, г-н Борисов, то ако можеше тези, които осмърдяха къщичката, сами да си я почистят, цена нямаше да имате! За съжаление, не стават така нещата.

Ще има вероятно още много скандали и не заради „провалените политици от БСП“. Те са глътнали вода много отдавна. Проблемът ви не са те, а съвсем нормалните хора, които ежедневно виждат с очите си какво се случва в градовете – 93% смятат, че се краде, 83 % не искат нито провалените социалисти, нито провалените индивиди от ГЕРБ.

И не, че точно Борисов ще прочете точно този мой коментар, но ми се иска да цитирам един умен, много умен и успешен мъж – Стив Джобс:

“Haй-дoбpитe xopa мoгaт дa ce pъĸoвoдят и caми – тe нямaт нyждa дa бъдaт yпpaвлявaни. Koгaтo paзбepaт ĸaĸвo дa тpябвa дa пpaвят, тe щe paзбepaт и ĸaĸ дa гo нaпpaвят. Te имaт нyждa oт oбщa визия.

И тoвa e лидepcтвoтo: дa имaш визия, дa мoжeш дa я изpaзиш яcнo, тaĸa чe xopaтa oĸoлo тeб дa я paзбepaт, и дa пocтигнeш ĸoнceнcyc зa нeя”

и още:

“Hямa cмиcъл дa нaeмaш yмни xopa и дa им ĸaзвaш ĸaĸвo дa пpaвят – ниe нaeмaмe yмни xopa, зa дa ни ĸaжaт тe ĸaĸвo дa пpaвим”

Докато тези мисли не бъдат осъзнати, докато не станат част от философията на всяка една партия или организация, нито червените, нито сините лампички ще бъдат нещо повече, от поредните празни приказки пред камерите.

За съжаление!

7 коментара

  1. Най-лесно достигат във вид на финикийски знаци. Няма ли келепирец, не ги търси.

  2. Г-н Иванов, все пак и Вие станахте общински съветник отгрупата ГЕРБ(с около 150гласа), както и шеф на общинска фирма заради същите тези.

    Вече не сте ли приятелчета?

    1. И най-хубаво е, че и в двете си функции той доказа, че е честен човек, който служи достойно на града си

  3. нека Герб , да оправи България !
    Бъгърете , го заслужават !

Comments are closed.