bahovicafest705163Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов вчера взе участие в новосъзданения фестивал на народните хора и танци „Гергъовско хоро“ в село Баховица, община Ловеч. Предишните две години празникът бе локален, но сега ръководството  НЧ „Напредък – 1920 г.“ реши вече да е фестивал на народните хора и танци със състави и от други населени места, съобщи секретарят на читалището Драгомир Георгиев.

Зам.-кметът Венцислав Христов поздрави читалището за инициативата и пожела догодина да се включат още повече състави. Сред официалните лица бяха общински съветници, както и кметът на селото д-р Калин Кръстев.

Обикновено празникът се провежда вечерта преди Гергьовден на площада на Баховица, но поради лошото време на 5 май се проведе в салона на читалището.

В програмата се включиха шест състава. Това са домакините от фолк клуб „Баховица“, танцов състав “Фаворит” при НЧ “Вълчо Русковски-1894”  -Угърчин, танцов състав  за народни и модерни танци „Лъжанче” към НЧ „Просвета-1927г”- с.Чавдарци, школа за народни хора и танци „Фолклорци”  Ловеч, фолклорен клуб „Хоро на Люляците“ –Ловеч, и клуб за народни хора “Хорце”- Ловеч.

Участниците, които наброяваха над 130 човека, представиха хора от всички фолклорни области на България. В края на фестивала всички получиха грамоти за доброто си представяне. Препълнената зала дълго аплодира изпълнителите. Вечерта завърши с голям банкет в местния ресторант.