police2204131Пл. Христов

Шест автомобила с   немаркиран дървен материал   са задържани при акция на регионалната дирекция по горите в Ловеч и служители на РУП в Луковит. Акцията е проведена по сигнал на 29 юли между 20.00 и 21.00 часа в района на луковитското село Торос, съобщи Павли  Богдански – директор на Регионалната дирекция по горите в Ловеч. Задържани са два микробуса „Мерцедес“,“ Рено Еспейс“, „УАЗ“ – фургон, „Опел Кадет“ – комби и пикап „Форд“. Те са били натоварени с незаконно изсечени 12 куб.м. дървесина и 1 плътен куб.м. двуметрови дъбови трупи. Четири от превозните средства са пробрани на съхранение в лесничейството в Луковит, а две, които са били трудно подвижни са оставени за съхранение в двора на фирма в село Дерманци. Установена е самоличността на десет  души пътували в автомобилите с крадени дърва, всичките от село Галата, а двама са избягали.

Павли Богдански съобщи още, че вчера сутрин около 8.00 часа неизвестни лица са се саморазправили с пазача на фирмата в Дерманци, където са прибрани два от автомобилите,  успели са да го изгонят ,  разтоварили са дървения материал и са ги откарали. Полицията е уведомена за инцидента.

„Очаквам полицията да си свърши работата, защото има достатъчно доказателства. Има и данни за лицата, за да се намерят и да понесат съответното наказание. С тази тяхна наглост, мисля, че то трябва да е по-сериозно“. – коментира Богдански.

На мястото на акцията е пристигнал и дознател от Луковит. По случая е образувано досъдебно производство.

Според Павли Богдански от началото на годината при проверки за незаконна сеч и транспортиране на немаркирана дървесина са задържани над 100 автомобила, които трябва са конфискуват в полза на държавата след приключване на разследването и  има съдебно решение.