asenovci506131Община Ловеч обявява обществено обсъждане на предложения за подбор на подходящо място за ситуиране на скулптурна композиция „Подписване на мирен договор с Византия в крепостта Ловеч от Асеневци“. Отправя покана за участие в обществено обсъждане на предложения за избор на местоположение на територията на град Ловеч с цел транспорт и ситуиране на скулптурна композиция, посветена на подписването на Ловешкия мир.

Обсъждането ще се проведе на 31.05.2016 г. /вторник/ от 17:00 ч. в Заседателната зала на Община Ловеч.

Мотивите за общественото обсъждане са публикувани на интернет страницата на общината www.lovech.bg и са на разположение в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на Община Ловеч.

Мнения, предложения и препоръки, свързани с изложеното в мотивите може да направите в срок до 31.05.2016 г. на електронен адрес: obshtina@lovech.bg

За допълнителна информация, справки и въпроси – тел.: 068/ 688 299.

Като мотиви за необходимостта от транспортиране и ситуиране на скулптурна композиция „„ПОДПИСВАНЕ НА МИРЕН ДОГОВОР С ВИЗАНТИЯ В КРЕПОСТТА ЛОВЕЧ ОТ АСЕНЕВЦИ“ се сочат следните причини:

На територията на бившия комбинат за монументална пластика, собственост на Съюза на българските художници, находящ се в гр. София, кв. „Илиянци“, бул. „Рожен“ 78, се намира изпълнения в материал гранит паметник на скулптора Георги Гергов, ознаменуващ победата над Византия през 1187 г. и подписването на мирния договор, с което се полагат основите на Втората българска държава. Паметникът е поръчан от Община Ловеч през 80-те години на миналия век, но не е прибран своевременно след неговото изработване. Тъй като СБХ е предприел мерки за почистване на дворните пространства на своя имот се налага спешната нужда от извозването на паметника и транспортирането му до гр. Ловеч, където да бъде ситуиран на подходящо за целта местоположение. В момента композицията създава проблеми при използването на дворното пространство.

Целта на общественото обсъждане е сондиране на мнения и предложения за подходящи локации на територията на гр. Ловеч, където скулптурната композиция да бъде ситуирана.

Пълният текст е достъпен на сайта на Община Ловеч www.lovech.bg