slatina1310162Народно читалище „Просвета – 1901 г.” в село Слатина, Община Ловеч, днес отбеляза 115 години от създаването си. По този повод ръководството на Община Ловеч и лично кметът Корнелия Маринова изпратиха поздравителен адрес до читалищните дейци, които се събраха да отбележат годишнината с тържество.

В адреса до Иван Панков, председател на НЧ „Просвета – 1901 г.“, се казва:

„Читалищата са онези огнища на родолюбие и народна свяст, които винаги са събирали най-будните, талантливите и отговорни хора в едно селище. Искам да Ви пожелаем все така да работите за своите почитатели, да носите радост и красота на хората.“

На тържеството присъстваха областният управител Ирина Митева, кметът на село Слатина Ваня Стоянова, приятели от Лисец и самодейци от селото.

slatina1310165В началото присъстващите изгледаха филм за дейността на читалището. На импровизирана почерпка се изявиха местните таланти, които разказаха весели случки, раздумки и пяха песни.

Във фоайето е подредена фотоизложба, припомняща моменти от разнообразната работа на институцията през годините.

Читалището притежава богат библиотечен фонд, отговарящ на потребностите на населението.  В различните периоди е имало певческа група, самодеен състав, оттук са излезли много кадри за  различни самодейни състави. От 2011 г. функционира и информационен център. Читалището може да се похвали и с редица спечелени  проекти.