Читалище „Пробуда 1926” с. Йоглав организира няколко събития по повод настъпващата пролет. На 20 март, Световният ден на приказките и разказвачите, читалищната библиотека гостува на детска градина „Слънце” Ловеч с торба приказки.

По покана на старши учителите Галина Петрова, Росица Йорданова и Добринка Калчевска, разказвачът-библиотекар Еленка Щерева омая малчуганите от групите „ Звездичка”, „Щурче” и „Мики Маус” с вълшебни приказки. Децата попиваха всяка дума и грейналите им очички показваха колко са щастливи в Деня на щастието, който се отбелязва в цял свят. Празникът на приказката е започнал в Швеция през 1991 г.

Той вече е международен празник, организират се многобройни събития, свързани с приказките и техните разказвачи. Всяка година събитията се съсредоточават около определена тема – птиците, мостовете, луната, светлината и сянката, дърветата. За 2017 година темата е „Преобразяване”, която много се харесва на всички деца. Малките палавници не само слушаха, но и после сами разказваха, разпознаваха и съчиняваха приказки.

Събитията в йоглавското читалище продължиха и на следващия ден, когато самодейците с песни, знамена и плакати, начело с председателя Габриела Христова, проведоха излет извън селото, за да посрещнат пролетта и отбележат Световния ден на гората, 21 март и Световния ден на водата, 22 март. Акордеонистът Стоян Александров пригласяше на певиците в изпълнение на „Хубава си моя горо” и други песни, свързани с хубавата природа.

„Да пазим горите и нашата река Осъм !” – това беше мотото на пролетния поход на читалищните дейци.