joglav2706143В импровизирано арт ателие малчуганите се учиха как да правят сувенири от житни класове

Оригинални сувенири, изработени от житни класове, вече красят йоглавските домовев очакване на добра реколта от пшеничните ниви. Група деца и ученици от с. Йоглав, организирани от ръководството на Народно читалище “Пробуда – 1926 г.”, посетиха дома на 85-годишния дядо Цвятко, който им демонстрира как да си направят сувенири за украса от житни класове, като им показа предварително изработен готов модел. Сега, обясни той, класовете са най-подходящи за обработка, защото още не са добре узрели, по-меки са и не се чупят при плетенето.

Първата задача беше да се изчисти дръжката на всеки клас от изсъхналите листа и да се подготви за работа. После дядото демонстрира последователно всички стъпки на изработването, а децата усърдно възприемаха и се учеха да преплитат класовете. След много труд се получиха прекрасни сувенири, които децата отнесоха вкъщи за подарък на своите родители.

Дядо Цвятко обясни , че когато природният сувенир изсъхне – става още по-красив и траен. Разбира се, работливите деца накрая бяха почерпени от домакина с бонбони и пуканки, а те го поздравиха със стихотворения и песни.

Импровизираното арт ателие е една от инициативите за лятната работа на читалището с деца и ученици. Действеното възпитаване на любов към местния бит, култура и занаяти у подрастващото йоглавско поколение е една от водещите цели в дейността на местното читалище.