bahovica1811142Народно читалище „Напредък – 1920 г.“ в село Баховица, община Ловеч, започна репетиции по спечеления проект„Достойни български  наследници” към Общински фонд  „Култура“. Това съобщи мениджърът на проекта  Драгомир Георгиев.

Проектът ще се изпълнява в партньорство с Народно читалище „Вълчо Русковски -1894 г.” –  гр. Угърчин,  в което работи и младият хореограф Кристиан Костов. Той  ще води репетициите и ще поставя танците на различните възрастови групи на Фолк клуб „Баховица“ към  НЧ „Напредък – 1920 г.“ с. Баховица.

Инициативата е свързана с продължаване издирването, съхраняването и популяризирането на местните традиции и фолклор.

През 2015 г. бе създаден клуб „Родолюбец“. В него са включени над 40 самодейци, които са разделени по интереси в три групи за автентичен и обработен фолклор (певческа, танцова и детска танцова). Привлечени в тези дейности са млади хора и деца. Разнообразен е етническият състав на любителските колективи. Издирени, записани и пресъздадени са автентични песни и танци, характерни за селото. Целта е да се повиши  качеството на художествения продукт, като се привлекат млади и образовани художествени ръководители, които ще доразвият таланта и възможностите на изпълнителите. Те ще работят и върху обогатяването на репертоара на групите и така ще има възможност да се участва в по-голям брой конкурси и фестивали, както на общинско, така и на национално ниво. Желанието е  да се привличат  още деца и родители  за каузата „Достойни български  наследници на традициите“.