babinden2201162Денят на родилната помощ се чества по традиция в Народно читалище „Христо Ботев – 1927 г.” в село Горан. Най-младата баба в селото засвидетелства своята почит към най-старата баба, като я дари с кенарена престилка и риза. После имаше ритуално поливане с вода за измиване на ръцете, изрекоха се благопожелания да се раждат много деца, внуци и правнуци, които да пълнят с щастие всеки дом.

Кметът на селото г-жа Петкова подари на двете баби малки подаръци, същото внимание получи и най-възрастната акушерка в селото. Празникът се превърна в тържество на положителните емоции, настроението и пожеланията за радост и късмет. А какъв по голям късмет всяка жена да получи голямото щастие да отгледа децата на своите деца.

Снимки от празника Бабинден от село Владиня изпрати и Даринка Димитрова – секретар на НЧ „Съзнание-1913 г.“ Там също са се събрали на 21 януари, за да празнуват деня на родилната помощ.

Денят на родилната помощ бе отпразнуван подобаващо в НЧ “Пробуда-1927г” с. Дренов, община Ловеч. От ранна утрин читалищният секретар Венета Христова започна приготовления, за да посрещне бабите, дошли да видят позабравения
обичай.
Жената затопли вода, за да полее на бабата да си измие ръцете и изкъпе бебето. Подреди и дарове, за да дари бабата, бабувала да се роди детето живо и здраво.
Пригласи и богата трапеза да я нагости и не само нея, но и гостите, дошли да погледат и да се повеселят.
Вокалната група “Бодър дух” при читалището пяха песни, рецитирахме стихове.
Устните на бебето се мажат с мед, за да е сладка момата, а бузките и челцето се докосват с червена ябълка, за да е здрава, румена и засмяна.
Сладко похапнахме и весели песни попяхме, пишат от читалището.

 

1 коментар

  1. Бившия кмет тихомълком е променил акта за собственост на Покрития мост, от държавна собственост управляван от Мин. на културата, на Акт № 53161/16.02.2011г., с който моста е признат за ЧАСТНА ОБЩИНСКА собственост, с които грубо са нарушени публични обществени интереси на Ловчалии и държавата. Ще изискаме отмяна на Акта…Фрапиращо в документите, че в нова скица на кадастъра в Ловеч №15-365430-10.10.2014г. НЕ съществува Покрит мост, а моста е вписан като ,,СГРАДА ЗА ТЪРГОВИЯ”. Явно Общината и кмета след санирането и ремонта, смятат да разпродават Покритият мост и Младежкия дом, видимо от техни документи.
    Въпреки, че евро проекта за Покрития мост е в нарушение на българското законодателство/ЗКН/ и множеството жалби, новия проект е одобрен и съгласуван с НИНКН и МК с № 33-893/14.08.2015г., още преди провеждането на обществения форум на 25.815г. Издадено е Разрешение за СТРОЕЖ № 139/ 09.11.2015г. на Общината, влязло в сила след 7 дневен срок. След това новия кмет го пробутва, като ,,представяне” на проекта на 19.11.2015г., което не е обществено обсъждане! Този нов ЧЕТВЪРТИ проект не е предоставен на ловчалии за разглеждане и не е обществено обсъждан!, за него научихме от статия в интернет, което ще трябва да обжалваме пред съдебните власти. Новия кмет ще санира моста с минерална вата и гипсокартон от вътре и отвън, ще се премахва външната дървена обшивка и заменя с нова, ще се демонтира мраморната подовата настилка и ще се полага вата и плочки в два цвята/гранитогрес/, ще слагат нови модерни витрини, врати и щори, ще се слагат ел. климатици за отопление, окачен таван, мръсен канал с помпа над вратите на моста. При саниране-запечатване на моста, се получава кондензация, влагата се поема от желязобетона и се получава корозия на металните части, също загниване на дървената част, също гъбични образувания и плесени предизвикващи дихателни проблеми. В техническа експертиза на проф. Панайотов от 2.10.2015г., която общината е поръчала, е предписано,,Не е необходимо обшивката да се демонтира”, …но въпреки това Общината ще я премахва и ще санира моста. Инициативния комитет е получил 5 становища от архитекти, в който е установен статута на моста, като културна ценност- ГНКЦ и с предписание да не се санира моста. Прилагаме документите: нов Акт за собственост, Скица на кадастъра, Разрешение за строеж. https://www.dropbox.com/s/q36ojvuxl3zzw6b/Akt%20sobstvenost-kadastar-stroej.pdf?oref=e

Comments are closed.