zoo2304121В доклада, който се разглежда от четири комисии днес, се прави анализ на състоянието на „Зоопарк –Ловеч“ през 2015 г., стана ясно от документите на постоянните комисии към Общински съвет – Ловеч. Документът е изготвен от д-р Ивайло Станков, управител на парка.

Отбелязва се, че в него се отглеждат над 420 животни от 64 вида. Осигурена е ветеринарно-медицинска помощ на всички видове, разработен е профилактичен план за всеки вид животно. С цел обогатяване на колекцията от диви и екзотични животни и птици са предприети действия за постъпване на нови видове. Сред тях за лъв, мини лама – алпака, двугърби камили, патагонска мара, мандарини, два вида маймуни и други. Същевременно има приплод от доста екзотични животни като пони, бизон, японски елен, виетнамски прасета, муфлони и множество птици.

Сред проблемите се посочва липсата на електрозахранване в по-голямата част от Зоопарка. Водата от близкия  язовир „Липака“  може да се използва само в горната част на парка. Необходим е още  ремонт на помещенията, в които през зимата се прибират топлолюбивите животни. Наложително е преасфалтирането на алеите, подмяна на указателните табелки, външната тоалетна се нуждае от ремонт. GPS – координатите на Зоопарка не са точно определени, което затруднява гостите от по-далеч. Необходимо е поставяне и на камери за видеонаблюдение.