mostspar150513M4 месеца е срокът за възстановяване на дефектиралия мост над р. Осъм в Ловеч. Той бе договорен днес, 5 юли, на среща в Агенция „Пътна инфраструктура” между областния управител Милко Недялков и председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров. Вече са стартирали процедурите по избор на изпълнител, като срокът е до края на следващата седмица. Те ще се проведат по най-краткия път – без обявяване на възлагане на обществена поръчка.

На срещата днес, на която е присъствал и Георги Златев, директор на дирекция „Ремонт, поддържане и инвестиции с бюджетни средства”, са договорени конкретните ангажименти, които трябва да изпълнят Областна администрация и община Ловеч за бързото започване на ремонтните дейности.

Веднага след пропадането на съоръжението директорът на Областно пътно управление инж. Георги Грозданов подготви необходимата информация и на 28 юни в Агенция „Пътна инфраструктура” се проведе заседание на Управителния съвет с единствена точка – разглеждане доклад от Георги Златев относно провеждане на процедура за избор на изпълнител на проучване, проектиране и строителство на обект „Републикански път III-401 Изворче – Ловеч- Петко Славейков – стоманобетонен мост над р. Осъм при км 26+840”.

Всички констатации за състоянието на съоръжението са приети и вече е подготвена процедура на договаряне без обявление за възлагане на обществена поръчка по реда на чл. 90, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки /ЗОП/. Поканени за участие са три фирми – „Трейс София” АД, „ОРС-Инфраструктура” ООД и „Пътни строежи-Велико Търново”.

Очакваната стойност за изпълнение на дейностите е до 1 600 000 лв без ДДС. Те включват и възстановяване на изравнителната дига на р. Осъм.

По същия ред на ЗОП са предприети необходимите действия за договаряне на консултантската дейност. Поканени да представят оферти са „Консулт инженерингс” ЕООД и „Пътинвест-инженеринг” АД. Стойността на дейностите е 48 000 лв без ДДС, като включват изготвяне на оценка на съответствието на инвестиционния проект и упражняване на строителен надзор.

На фирмата, която бъде избрана, ще бъде възложени както проектирането, така и ремонтните работи, като е уточнено самото проектиране да започне заедно с демонтажа на дефектиралите елементи. При ремонтните дейности ще бъдат възстановени всички комуникации, обслужвани и досега в съоръжението – газоснабдяване, електроснабдяване и други.