pnahidalovech1021510Павлин Иванов

По инициатива на Съюзът на демократичните сили в Ловеч, в неделя беше отслужена панихида в памет на жертвите на комунизма. На 1 февруари, преди 70 години тъй нареченият „народен съд“ на комунистическата партия, изтребва цветът на българската нация.

Убити са професори, учени, интелектуалци, генерали, народни представители. В най-масовата сеч на умни, образовани, интелигентни българи, жертви на комунистическият терор стават и четирима ловчалии – инж. Христо Петров Дойчинов, министър в последното царско правителство, и депутатите от 25-ото Народно събрание Сирко Станчев, Стефан Радионов и Стоян Никифоров. Обвиненията спрямо тях и всички избити, повдигнати по-късно от Народния съд са свързани с решения за пропускане на германските войски през България, изпращане на окупационни войски в Югославия, въвеждане на терористичен курс и кърваво изменение на Закона за защита на държавата, скандална провокация срещу Съветския съюз.

pnahidalovech102155Датата 1 февруари 1945 г., когато страната е под съветска окупация, влиза в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Присъдите са изпълнени същата нощ. Осъдените са откарани с камиони край Софийските гробища в Орландовци, където и са разстрелвани един по един, а труповете са бутани в яма от бомбардировките. Проф. Александър Станишев – известен лекар и министър на вътрешните работи и народното здраве през юни-септември 1944 г., който е сред осъдените на смърт, моли да констатира смъртта на убитите, за да не бъдат погребани живи ранените. Убиват го, както е коленичил над последния разстрелян.

Труповете са зарити със сгурия, по-късно отгоре е направено бунище. Протокол от екзекуцията няма. Осъдените са лишени и от възможността да прегърнат за последно родители, деца и съпруги. А  близките – от човешкото право да оплачат и погребат своите мъртви.

Отец Михаил отслужи панахидата в памет на жертвите на комунистическия терор в параклиса „Въведение Богородично” в Ловеч, на която своята почит засвидетелстваха народният представител от ГЕРБ Корнелия Маринова, представители на Реформаторския блок, общински съветници, учители, граждани.

2 коментара

Comments are closed.