Четвърта специална изложба на руските породи гълъби се проведе в Ловеч в периода 9 – 11 декември 2016 г., като организатори са „Клуб на руския гълъб в България“ и Община Ловеч. Оценяването на гълъбите стана в събота, като гост на събитието бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Кметът получи специална купа, изобразяваща богинята на победата Никея. Тя бе връчена заради неоценимата подкрепа от страна на общината. Приемете личната и специална благодарност за подадената ръка към нас, се казва в посвещението.

Изложбата събра 82 участници и представи 1500 пернати питомци.  От  „Клуб на руския гълъб“  се представят 42 гълъбовъди, останалите 40 са от „Клуб на структурните гълъби“.  Участниците са пристигнали от цялата страна, има и гости от Румъния, Турция, Холандия, Германия, Молдова и Дубай. Част от гостите влизат и в съдийския състав. Наградите са разнообразни – има за първо, второ и трето място, както и за шампиони.
Интерес сред посетителите предизвикаха породите китайска чайка, якарлия, фенерлия, льохнер.

За пръв път бяха представени декоративните гълъби от породата бухери – това са едри гълъби с два масивни кичура на главата и красиво оперение на краката.
Сред ловешките участници са Димитър Магеранов и Йордан Рачев от „Клуб на руския гълъб“, които са и сред организаторите. Има още двама ловчалии при структурните гълъби – Борко и Цецо, съобщи  Йордан Рачев. Дългият списък от награди ще бъде представен в събота вечерта на специално събитие в ресторант „Драката“.