cvetnica4041526Павлин Иванов

Слънчев и усмихнат Лазаровден в Ловеч! Времето е прекрасно и жителите на Ловеч и гостите на града изпълниха улиците и площадите на града. Същинската Цветница вече започна!

На площад „Тодор Кирков“ в старинният квартал „Вароша“, занаятчиите представят своите изделия пред пъстрата и многобройна публика. Писани грънци, изделия от кожа и дърво, уханни цветя, разнообразни занаяти привличат погледите на хора от близо и далеч, дошли да усетят духът на ловешката Цветница.

На сцената на площада, днес се проведе «За тебе пеем, Лазаре» – фолклорна програма с участието на деца от СОУ «Тодор Кирков», Детска вокално-певческа група «Лъжанче» при НЧ «Пробуда 1927» с Чавдарци, Детски танцов състав «Ябланче» и Младежки танцов състав при СОУ «Васил Левски» Ябланица и «Цветница в Ловеч» – Регионален събор за народно творчество с участието на клас по народно пеене към Ловчанското читалище и читалищни колективи от селата Абланица, Горан, Слатина, Йоглав, Пресяка, Къкрина, Българене, Умаревци, Орешак, гр. Сапарева баня и др.

cvetnica404158От 17.00 ч. е концерта на Детски танцов състав и Младежки танцов състав «Ловеч» при ОДК, а малко по-късно, от 20.30 ч. ще бъде представен спектакълът „Звук и светлина“ – «Историята своя тачим» на Пешеходния мост до сградата на Общината (моста за Никъде).

Естествено, на празник като на празник! Скари димят, стотици хора са седнали да опитат вкусни ловешки кебапи и студената бира.

Но най-важното за нашата Цветница е, че на този ден, всички се завръщат у дома! Близки и приятели са заедно, хора, които отдавна са напуснали Ловеч днес отново са в своя град за да се срещнат със своето детство и хубави спомени.

Честит празник!