rso1911133Зам.-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова участва в обществена дискусия

На обществена дискусия в Тетевен бяха обсъдени появата и развитието на занаятите и добри практики за утвърждаването и насърчаването им. Във форума участваха представители на заинтересованите институции, занаятчии, заместник-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова. Тя приветства участниците в дискусията с думите „Занаятите са това, което ще ни запази като народ и етнос.“

Присъстващите откроиха проблемите в сектора и дадоха конкретни идеи и препоръки за развитието и подкрепата на занаятчиите. Сред препоръките бяха публичност на занаятчийството от страна на местните власти, разкриване на експозиционни салони на занаятчиите, данъчни облекчения, сътрудничество с местните и държавните органи в сувенирната индустрия, разкриване и развиване на кръжоци в училищата по занаятчийство и трансфер на ученици с международни училища и организации.

rso1911134 Събитието е част от проект на Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“ – „Регионално сътрудничество за развитие на занаятите“. Партньори по проекта са още пет държави – Латвия, Холандия, Испания, Португалия и Гърция. Целта е укрепване на занаятите и превръщането им в значим икономически сектор за шест региона от държавите-партньори.

По време на форума председателят на РСО „Централна Стара планина“ и кмет на община Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че занаятите са добра база за развитие както на туризма, така и на икономиката, а проектът е възможност за обмен на добри практики.

Майстор Венцислав Райков представи елемент-реплика от „Панагюрското златно съкровище“, изработено ръчно от ковано желязо, с което подчерта способностите на занаятчиите в Ловешко и творбите, които предлага гилдията.

По проекта ще бъдат направени проучвания на терен и консултации с всички заинтересовани страни. Ще бъдат изготвени анализ и препоръки на европейско, национално и регионално ниво.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие.