deca1510131Събират се художествена литература, блокове за рисуване, тетрадки, моливи, пастели, флумастри

27 деца и тийнейджъри ще се забавляват на 1 ноември, Деня на будителя, в Ловеч. Те са възпитаници на Центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) – 1, 2 и 3. Празника им организира Центърът за обществена подкрепа (ЦОП). Идеята е те сами да си приготвят храна под ръководството на социалните работници и психолозите от Центъра  и заедно с това да покажат умения, рисувайки или четейки. В тази връзка е обявена и дарителска кампания „Искам да чета и рисувам“. От ЦОП призовават гражданите да помогнат на децата в неравностойно положение, предоставяйки им художествена литература, блокове за рисуване, моливи, пастели, флумастри и тетрадки. Даренията се събират в офиса на ЦОП – Ловеч, ул. „Кирил и Методий“ 28, ет. 1, ап. 1.

Избран е денят 1 ноември, тъй като тогава започва есенната ваканция и няма да се попречи на учебния процес, а и заради ролята му в народопсихологията ни като общобългарски празник, ознаменуващ делото на родните просветители, книжовници и будители на националния дух.

Намеренията ни са да поощрим децата да се образоват, всичко, събрано в кампанията, ще остане тяхно притежание, коментира управителят на ЦОП Николай Нанов.

По негова идея ще се проведе и кулинарният празник.  Той ще премине под наслов „Да си направим хлебчета автомобилчета“. Малките майстори в кухнята ще бъдат разделени на две групи и ще изработят забавни сандвичи с франзелки, варени яйца, салам, краставички, моркови и маслини. Продуктите ще предостави община Ловеч.

Центърът за обществена подкрепа е звено към община Ловеч за оказване на социална и психологическа помощ на уязвими групи от местната общност.

Възпитаниците на ЦНСТ са на възраст от 7 до 17 години.