sportistnagodinata12011552Много аплодисменти получиха двама заслужили деятели Ценка Илиева  и Васил Тодоров-Чичето на вчерашната церемония “Спортист на годината”, които бяха наградени от организаторите за големия им принос към ловешкия спорт и във връзка с юбилеите, които отпразнуваха през изминалата година. Така с почетна значка на Община Ловеч бяха отличени една от емблемите на ловешката борба Васил Тодоров и дългогодишния треньор и спортен педагог Ценка Илиева.

 

Васил Тодоров-Чичето е роден на 20 октомври 1944 г. в с.Дъбрава, и през 2014-та навърши 70 години. С борба започва да се занимава на 15 годишна възраст в Ловеч при треньора Вълко Иванов. След отбиване на военната си служба е състезател на „ЦСКА“(София) при треньора Руси Русев. sportistnagodinata12011547Състезава се в категориите до 97 кг. и до 100 кг. Заслужил майстор на спорта и заслужил треньор.

  • В своята изпълнена с успехи състезателна кариера е трикратен вицешампион на стария континент, а на два пъти е трети в света – носител на сребърни медали от Европейските първенства през 1968, 1969 и 1972г., като и на бронзов медал от еворпейското през 1970г.
  • Печели бронзови медали на световните първенства през 1969 и 1971 г.
  • Четвърти на летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г.
  • носител на седем шампионски титли от републиканските първенства.
  • Трикратен световен шампион за ветерани – през 1996, 2000 и 2001 г.

След прекратяване на състезателната си кариера през 1977 г. се завръща в Ловеч и работи като треньор. Под негово ръководство израстват европейският шампион за младежи Севин Алдинов, световният шампион за юноши Михо Боев и бронзовият медалист от световно и европейско първенство за младежи Мирослав Ботев.

Активен състезател при ветераните, стана дума че като такъв е трикратен св. шампион. Спортист на годината на Ловеч за 2000 г. Към всички тези спортни постижения, трбява за добавим че бай Васил винаги е бил еталон за човечност и скромност, така дефицитни за съжаление в днешното ни общество.

 

sportistnagodinata12011550Ценка Илиева е родена на 01 октомври 1954 г. Още в пети клас печели първите си успехи на зонално първенство по спортна гимнастика във Велико Търново под ръководството на Красимира Ванева. Завършва Спортната гимназия „Георги Бенковски” в съседен Плевен, специалност „спортна гимнастика”. След завършването си започва работа като треньор по гимнастика в УСШ – Ловеч – на представителния отбор на Ловешки окръг. С него участва на много национални състезания и печелят призови места. Едновременно с това завършва и Националната спортна академия. Член е на българските делегации на две световни първенства по спортна гимнастика и две световни първенства по художествена гимнастика. В годините г-жа Илиева освен треньор по гимнастика, е била преподавател по физическа култура и спорт, както на ученици, така и на студенти.

 

 

 

 

1 коментар

Comments are closed.