Ценители на изкуството от близо и далече се събраха на 16 ноември вечерта за откриването на колекция от картини, дарени на Ловеч от художника Никола Манев. Новата галерия в Ловеч се намира в стара възрожденска къща на ул. „Васил Левски“ №35, до детска градина „Мария Сиркова“.
„Мотивите на тези картини са колкото имагинерни, толкова и реални. И макар от тях да не гледат човешки лица, картините изразяват човешкия пробив, човешкия стремеж към светлината и хармонията“, отбеляза в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни, че именитият творец е подарил 28 картини на Ловеч през август 2015 г., а след решение на общинските съветници през юни 2016 г. сградата в квартал „Вароша“ е ремонтирана и предоставена за постоянна експозиция. С новата галерия ние сгъстяваме художествената тъкан на нашия възрожденски квартал, увеличаваме броя на художествените галерии, подчерта кметът.
Гласът на самия художник Никола Манев прозвуча по телефона с поздрав от Париж към присъстващите. „Това, което е най-важно в човешкия живот, това е контактът между хората. Това е най-голямото богатство. И заради тези контакти съм и в Ловеч“, признава Манев. Големият художник припомни случка от преди 20 години, когато в една зимна нощ се е запознал с Петко Игнатов и така се е свързал задълго с града.
За откриването в Ловеч пристигна братът на художника – актьорът Добромир Манев. Той благодари за направеното в Ловеч за живописта и подчерта, че покрай брат си се е заразил с рисуване и миналата година са направили обща изложба. Водещият вечерта Валентин Узунов, директор на Художествената галерия, даде думата и на художника и галерист Валерий Пощаров, който оприличи двамата братя като истински балканджии.
На откриването дойдоха заместник-областният управител Илиян Тодоров, заместник-кметът на Ловеч Венцислав Христов, заместник-кметът на Троян Поля Димова, политиците Найден Зеленогорски и Димитър Делчев, много ценители на изкуството.
Веднага след откриването на галерията в Клуб на дейците на културата бе представена книгата „Пленникът на светлината“ – монография за живота и изкуството на Никола Манев. Гостите от Варна бяха представени от заместник-кмета на Ловеч Венцислав Христов. Увлекателно и подробно за работата си говориха поетесата Елка Няголова и Валерий Пощаров, както и издателят проф. д-р Пламен Илиев. Луксозното издание е с много илюстрации, съдържа биографични данни, спомени и размисли на Никола Манев – едно истинско книжно бижу.
Припомняме, че Никола Манев е роден в Пазарджик, но е израснал в Чирпан. Завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. Купува стара възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, на който дарява и 40 свои картини. Никола Манев дарява свои творби и на градовете Ловеч, Троян, Чирпан, Пазарджик, Варна и други.