cvetnica11041416Поля Бочева

Празника на Цветница в Ловеч сигурно е най-очаквания период от годината в града и региона.

Очакваме гости от близо и далече, роднини, приятели. Организираме срещи и творчески изяви за радост и самочувствие на млади таланти и занаятчии. Сцената на площада в кв. Вароша се превръща в притегателно място на малки и големи деца, младежи съхраняващи народното творчество на областта. Техните танци и песни, цветни носии създават настроение, усещане за българщина и съзнание за родолюбие. Различни възрастови групи хора се стичат, за да вкусят и усетят от атмосферата на този така пъстър празник за града – Цветница.

Но ! От година на година аромата на кебапчета и на бира измества този на пъстроцветните цветя, които се опитват да красят площада. Занаятчиите с техните керамични изделия трябва да отделят повече внимание за това да опазят, а не предлагат стоката си. А, ако случайно сте закупили някоя саксия или пръстени чинии, е то трябва сериозно да се погрижите, за да не се счупят сред тълпата от лакти и изнервени посетители. И ако сте решили да погледате празничната програма трябва да „завардите“ безопасно място отрано и внимавате за личните си вещи, защото невниманието се заплаща скъпо. Финансовите постъпления от наемателите на различните павилиони едва ли се инвестират в младежки състави и кръжоци по занаятчийство, а още по малко за оформяне на общинско място, където традиционно да се разполагат грънци менци и цветя, а не само бира, кебапчета и картофи.

Хубаво е, че се повишава интереса към този празник за Ловеч. Посетителите винаги са били добре дошли и ще бъдат. Но нека обърнат внимание организаторите на това, да реорганизират разположението на отделните изложения на Цветница. Разположени по целесъобразно ще помогнат за това, да се насладят посетителите, изложителите останат удовлетворени и има повече положителни оценки, а не критични коментари.

–  „ Ами не, нищо не успях да видя и купя, защото беше голяма блъсканица“; „Вмирисах се на скара“; „ Премазаха ме“; „Детето е в къщи – тук не е за него“; „Пази си чантата“; „Заболя ме главата от напрежение“; „ Ами не, нищо не успях да видя и купя, защото беше голя

Конкретното ми предложение е площада в кв. Вароша да остане сцената за изява на народните творци, които да се комбинират с керамиката и цветята. На това място има достатъчно кафенета, които желаещите за отмора могат да ползват. Броят на заведенията тип бирария не се вписва в тематиката на празника и няма възпитателно отношение. Същите може да бъдат разположени в друга част на квартала съобразено с историческото му значение или странична улица, която да е на достатъчно разстояние и не пречи със силната миризма и пийнали посетители. Площада с

рещу общината, на който последните години е разположено изложението на текстил може да се комбинира с част от керамиката или цветята, което ще придаде пъстрота и кореспондира все пак с празника.

Въпрос на подробно обсъждане в общинския съвет е да се вземат по-добри решения за разположението на сергиите. Преди всичко трябва да се мисли за това, че хората искат спокойно да се насладят на програмата, уважат трудът на занаятчиите и се порадват на цветята сред приятели. Върнете ни аромата на цветя поне за Цветница!