Шестокласникът на Природо-математическа гимназия – Ловеч, Цветомил Рабаджиев стана победител в регионалната квалификация на състезанието по правопис на английски език – Bulgarian National English Spelling Bee. Природо-математическа гимназия – Ловеч, бе избрана за домакин на регионалния етап от състезанието, в което участваха 60 ученици от Велико Търново, Плевен, Свищов, Кнежа, Габрово, Летница, Троян, Никопол и Ловеч. Всички те показаха отлични знания и концентрация в много оспорвано и напрегнато състезание в препълнена с родители и учители зала на гимназията. Думата, с която Цветомил победи, е “beneficial”. Той беше единственото момче, стигнало до втория етап – превод на дума от български на английски език, последван от спелуването й. Втори се класира още един ловчалия – Владимир Живков от СОУ „Св.Климент Охридски”.

За отличната организация и чудесните условия гимназията получи благодарствено писмо от организаторите. С най-голям принос можем да отличим преподавателката по английски език в ПМГ Елица Върбановска.

Участниците и учителите-координатори получиха специални грамоти и награди, а победителите – медал и право на участие във финала на състезанието, който ще се проведе в София на 23 април за шеста поредна година. Там най-добрите 30 състезатели от цялата страна ще премерят сили за първото място. Учениците, класирали се за финала и техните преподаватели по английски език ще получат специална награда от организаторите – езиков летен лагер през юли.

rabadjiev3003162Националното състезание по правопис на английски език (Bulgarian National English Spelling Bee) се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” и се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година. През 2010 г. 11 милиона американски ученици са взели участие. Освен в САЩ, състезания по правопис се провеждат в много други страни по света.

1 коментар

  1. Браво! Успех и в следващите състезания!

    П.П.: Няма да споменавам на кого му пречат паралелките след 4-ти клас в математическите гимназии. Сещайте се сами.

Comments are closed.