DSC_0270Честит празник! Честит имен ден на хората с цветни имена!

Днес за Ловеч е специален ден! Цветница – дългоочаквана, пъстроцветна, желана и обичана. Такъв е нашият празник, а точно заради него, море от хора още от сутрешните часове залива улиците и площадите на града ни.

Тази сутрин, на Транспортния мост в Ловеч , повече от 40 момичета, участвали и вчера в лазаруването, облечени в народни носии и окичени с върбови клонки, изпълниха ритуала „По вода” от обичая „Кумичене”, хвърляйки в река Осъм своите венчета. Най-напред по течението на водата се понесе венчето на Вики и така тя стана Кумичката на Ловеч на 2015 г.
Още там на Транспортния мост Кумичката поведе хорото, така стана и половин час по-късно пред сцената на площад „Тодор Кирков”.

Много здраве, щастие и доброта пожела на всички кметът и специално честити имения ден на имениците днес. Казанджиев обяви Кумичката на 2015 г.- Виктория Георгиева, осмокласничка от Гимназията за чужди езици и възпитаник на фолклорна формация „Елит“. Както традицията повелява, кметът й връчи короната и я дари с подаръци от името на общината.
Честванията за Цветница продължиха с концерт на специалния гост на Ловеч за Цветница – испанския хор „Чамусиа“. В 12.30 ч. започна втората част на Регионалния събор на народното творчество. В 17 ч. е концертът на другите специални гости на Ловеч за Цветница – сестри Диневи.
DSC_0224     Празничната програма ще завърши със спектакъла звук и светлина „Ловеч – звезден град“ (20.30 ч.).
Като цяло над 400 изпълнители – любители на българския песенен и танцов фолклор, сред които много деца, се изявиха на сцената в Ловеч за Цветница.
От петък още на площада във Вароша са разположени шатрите на занаятчиите и търговците. В традиционния занаятчийски базар участват майстори-занаятчии от цялата страна, като близо 30 от тях демонстрират на място своите умения. В базара се представят и Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Дневният център за възрастни с тежки психични заболявания и Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии.
Голямата атракция за най-малките жители на Ловеч е позиционираният на гаровия площад традиционен лунапарк, очакван с нетърпение от малчуганите. Цяла седмица те се забавляваха на различните увеселителни съоръжения.
Тържествата за пролетния празник „Цветница 2015“ организираха община Ловеч, Ловчанската митрополия, Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и Художествена галерия – Ловеч.

 

1 коментар

Comments are closed.