cevtnica13041441Павлин Иванов

От близо и далеч, днес в Ловеч пристигат хора за най-красивият, цветен, изпълнен с аромат на люляк празник – нашата Цветница. Изпълнени с усмихнати лица улици и площади, празнично облечени деца, пъстро множество от хора. Това е нашият празник – Цветница.

Днес, на транспортният мост, се проведе и един от най-интересните и атрактивни ритуали, носещ името „По вода“. На него, ловешките моми хвърлят своите венчета във водите на река Осъм и първото излязло венче от другата страна на моста, дава привилегията, неговата притежателка на стане „Кумичка“ на празника.

На тържествена церемония на Табашкият площад в старинният квартал „Вароша“, ловешкият кмет Минчо Казанджиев, в присъствието на Ловчанският владика Гавриил обяви коя тазгодишната „Кумичка“.

Цветница се чества в цяла България, но така, както я правим в Ловеч, никой не я прави, защото ние ловчалии, осъзнаваме, че трябва да спазваме традициите, каза днес на Цветница кмета Казанджиев. Така както сме ги получили от нашите предшественици, така трябва и да ги предадем.  За да има България, за да има българското, ние трябва да спазваме традициите.

Вчера, на Лазаров ден, с обичаят „кумичене“ приключи празникът на ловешките моми. Днес, на моста те пуснаха своите венчета. Кумичка на ловешката Цветница е Цвета Борисова от ловешката Езикова гимназия. Това обяви преди час кмета на град Ловеч Минчо Казанджиев и даде началото на днешният най-празничният ден в люляковия Ловеч – Цветница!

Лочанският митрополит Гавриил поздрави ловчалии и гостите на града с празника и благослови чаровната Цвета и стотиците дошли за празника. Владиката честите на всички великият празник о пожела да имаме в очите си мир и любов.