docheva2809141Жанина Илиева

Ловешката поетеса, учителка и общественичка Цветанка Дочева получи почетна значка на община Ловеч за дългогодишна творческа дейност и принос в културния живот на града и по повод 80-годишнината й. Отличието й бе връчено по време на тържество в Клуба на дейците на културата. Цветанка Дочева рецитира свои стихове и разказа за своя житейски път, за желанието си да учи и да бъде учителка, за възможността за преподава биология на немски език в Езиковата гимназия в Ловеч близо 29 години. Автор е на 11 книги за деца и възрастни, сред които „С дъх на теменуги“, 1994, „Мартенички“, 1995 и 2005; „Луди потоци“, 1996; „Чудната стомничка“, 1997; „Снежната гора“, 1998; „Тримата умници“, 2002; „Ирония на съдбата“, роман, 2004; „Златен кош“, 2007; „Разбунени вопли“, 2008; „По пътя на бялата лястовица“, 2010; „Борба за живот“, 2014.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМузикални поздрави към юбилярката отправиха Благовеста Цанкова, дъщеря на поетесата Милена Цанкова, и Марийка Йочева от самодейния колектив при читалище “Полк. Стоян Едрев” Радювене. Гостите на празника чуха и музикалните изпълнения на Валерий Хомяков, пиано, и Иван Калов, цигулка. Поднесен бе поздравителен адрес от БАС Ловеч. Думи на благодарност изрази бившият директор на Архива в Ловеч Пенка Чернева за дарения личен архив на Цветанка Дочева. Вълнуващи думи каза и д-р Дарина Петрова, която е била ученичка на Цветанка Дочева в Езиковата гимназия.

2 коментара

  1. Поздравления! Радвам се, че и аз съм ученичка на такъв позитивен и талантлив човек като нея! Пожелавам и здраве и творческо дълголетие!

Comments are closed.