Жанина Илиева

lotoshino2905121Ловешкият художник Тони Христов, който е и преподавател по изобразително изкуство в Гимназията за чужди езици в Ловеч, ще подари своя картина на Художествената галерия в  историческото село Микулино, Лотошински район. Неотдавна той участва в делегация на община Ловеч до побратимения район Лотошино. Заедно със свои ученици гостува на Школата по изкуствата на Лотошино.

След посещение в Художествената галерия на село Микулино Тони е впечатлен от богатата колекция от творби на руски автори и от отношението към произведенията на изкуството.

Галерията е разположена в сграда, която по време на Втората световна война е била Психиатрична болница, разказа ловешкият художник. Той е останал впечатлен и от това, че началото на колекцията е поставено от  картини, дарени от лекарите на болницата, които са успели да ги опазят по време на жестокостите на войната.

„С такова уважение и внимание говореха за всяка една от творбите, които притежаваха, че реших  да дам моя скромен принос  за разширяването на тяхната колекция като им подаря и моя картина“, каза Тони. Неговата картина ще е първата от чужд автор в колекцията им.