webezikova2604161Ученици от цялата страна участваха в заключителния етап на състезанието по уеб разработване WebLoz’ 16. Проектите, които достигнаха до финала, трябваше да се представят и  защитят пред жури. Представител на Ловешка област беше Християн Христов, ученик в 11 клас на ГЧЕ“Екзарх Йосиф I“. Той участва в направление „Уеб програмиране – 9-12 клас“ с проект на име „Paper IT“.

Това е иновативна платформа с образователен характер, която спомага заучаването на нови думи, термини и др. Налична е и опция за генериране на тест и редакция. Християн грабна специалната награда на журито за най-приложим проект.

Ръководителят на проекта, г-жа Стефка Дафова, беше отличена също с грамота за проявения професионализъм. Наскоро в друго голямо състезание – националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика взеха участие ученици от 10 и 11 клас . С участията си в националните олимпиади и състезания, Езиковата успешно изгражда репутация не само в областта на езиците, но и в областта на информатиката и математическата лингвистика.

Името на училището става все по-познато в тези области , но определено най-големият успех се изразява във факта, че до скоро състезанията с компютърна и научна насоченост бяха запазени предимно за математически и профилирани гимназии.