hristian2803162Повече от 2400 деца, взеха участие в надпреварата за „Посланик на иновациите и технологиите“, изпращайки креативна автобиография само в шест думи и кратък отговор на въпроса: „Какво бихте променили с помощта на технологиите и как?“.

Стоте финалисти, които взеха участие във финалното събитие на 25 март, бяха определени от комисия, в която участваха представители на Майкрософт България, Иновейшън Стартър, посланикът на кампанията Анна-Мари Виламовска, експерти от „Заедно в час“ и фондация „Старт ЪП.

Сред финалистите имаше и представител на ГЧЕ“Екзарх Йосиф I“ – Християн Невелинов Христов, с ръководител – Стефка Дафова. В организираното състезание сред финалистите Християн беше говорител на своя отбор, който в края на събитието подели първото място заедно с друг отбор. Победителите бяха отличени със специални награди от организаторите.

hristian2803161Участниците също така се запознаха с основите на програмирането чрез Майкрософт технология – Touch Develop; участваха в няколко практически, интерактивни работилници на тема дигитална грамотност; работиха върху модели за творческо и иновативно мислене и разрешаване на конкретни казуси. Техни лектори и ментори бяха експерти от водещи български и международни компании в областта на информационните технологии.

Задълженията на младите посланици са да запознаят съучениците си с дигиталните технологии както и да номинират свой заместник следващата учебна година, който ще продължи тяхната дейност.