biudjetobraz602141Иво Райнов

Кметът Казанджиев внесе проекта за новия бюджет на общината за обсъждане и подкрепа в постоянните комисии на местния общински съвет. С повече от 40% от предвидените разходи (близо 12 млн. лева) трябва да бъде финансирано местното образование. Само, че господин Казанджиев предоставя празна таблица в разчетите си по функция „Образование“. С оправданието, че указанията за изготвяне на формула за финансиране на училищата дошли късно. Или може би кметът е подранил с проекта за бюджет.

При всички обстоятелства административната конфузия можеше да бъде избегната както се е случило в редица други общини с обявени вече проекти за бюджет. Факт е че поднасянето на празни страници е меко казано неуважение към общинските съветници и небрежно отношение към административните задължения. Факт е, обаче, че съветниците са заслужили подобно пренебрежение. Защото мнозинството от тях гласуваха охотно в подкрепа на празните таблици. Изумително е, че това направи и част от състава на комисията по образование и култура, при това в лицето на учители. Иначе казано тези учители подкрепиха бюджета без да са наясно дали са защитени интересите на техните ученици, колеги, училища. Защото да гласуваш за празни графи е като да се подпишеш под празен лист. После могат да ти впишат всякакви грехове.

От доста време общинският съвет в Ловеч е превърнат в придатък на кмета. Практиката бе въведена от господин Милко Недялков още с встъпването му в длъжност председател на общински съвет (2003-та година) и перфидно развита през трите мандата на кмета Казанджиев. За тези, които се чудят пояснявам, че функциите на ОС бяха сведени до помощен орган, задължен да удовлетворява всичко, което е хрумнало някому в кабинета на градоначалника или в кабинетите на приближени нему чиновници. За всеки конкретен случай се събира нужното мнозинство, достатъчно за да бъде облечена в решение всяка кметска хрумка. Винаги има какво да се обещае на очакващи общински съветници – общинско финансиране, работа за някой близък или бързо решение на личен проблем. Така през последните три мандата общинският съвет е приемал не едно и две абсурдни, смешни или срамни решения. Някой от тях са падали под ударите на областни управители или бдителни граждани, а други са потъвали в аналите заедно с недостойния начин,  по който са одобрени. С времето агитката безусловно подкрепяща кмета става все по-доверчива към предложенията на администрацията, а чиновниците все по-небрежни към предоставяните материали.  Въпреки това редица  зле комплектовани или непълни предложения се превръщан в лесни решения с гласовете на вечно съгласните.

Така, че макар да е скандално, случилото се е съвсем логично. Кметската администрация знае, че мъртвите души са толкова послушни и безкритични, че ще гласуват и празни листи. А мъртвите души са безусловно предани на кмета, на неговата мъдрост, почтеност и компетентност. Чудите се къде са гражданите и техните интереси? Те нямат място в горещата прегръдка между администрация и обслужващи я съветници.