magla3010161Иво Райнов

Има няколко начина да се прави политика. Заради самата политика. Практикуват я самовлюбени. Заради изгодата. Провеждат я алчните. Заради хората. Правят я умните. Самовлюбените се ограждат с клакьори. Алчните слушат само своето ненаситно его. Умните страдат с болките на хората и се смеят с техните радости. Само че умните не се котират. Алчните и самовлюбените са най-вървежни.

„Предстоят избори и за пръв път няма за кого да гласувам.“ Изплакана болка от ФБ стената на моя позната. Опитала всяка от алтернативите на промяната след 1990-та. Без популистките, фабрикуваните в ДС лабораториите или пръкналите се от онова осмукало държавата БКП. И след двадесет и седем години на неоправдана вяра идва умората. Когато осъмнеш в закъсало предприятия, което не ти плаща заплатата с месеци, без алтернатива да намериш друга работа, защото десетилетия се грижат да пропъдят честните инвеститори. В държава с компрометирана демокрация, изнасилена справедливост и отчайващо социално неравенство.  Тя го написа, хиляди го изживяват. Разочаровани. Обезверени.

Страшно е когато хората не виждат своя избор. Тук не става дума за фанатичните, зомбираните, които вечно следват своята партийна идеологема, дори да знаят, че миналото и е оваляно в кръв, кал и мръсотия. Те са толкова увредени, че ще изберат дори измежду гнилости. Тъгата е за обикновените хора с простичките мечти. Работа, справедливост и стандарт, който макар да пълзи се е устремил към европейския. Умориха се да избират все самовлюбени, много често алчни. Почти никога умни политици. Безверието ражда популистки химери или отчаяние. А умните политици, дето го разбират са толкова дефицитни.

2 коментара

  1. Г-н Райнов,сякаш искате да отхвърлите от себе си нещо,което сте разбрал че носите на плещите си.Което е лепкаво и гадно.И като го отхвърлите ще Ви олекне и мислите,че тия, които познаваме и Вас и подобните,ще ЗАБРАВИМ?!
    СДС – Попът /Фори светулката!/с горящата свещ по първите истински хилядни митинги на надеждата българска!Свещ от “съкровищноцата” на ДС,която изгори ентусиазма на обикновените хора,повярвали,че най-после нещо добро се случва.Къде бяхте Вие,г-н Райнов по времето на тези първи митинги в Ловеч?!И какво направихте от тогава до сега в ловешкото СДС и в местния парламент,за да го няма това лепкавото и слизестото,което искате сега да отхвърлите?!
    Нова надежда! Един здравенк,столичен кмет,който говори на езика на обикновените отрудени и почти обезверени в житието си българи и порицава Управленеца Станишев, роден със златна лъжичка в устата и непомирисвал в живота си “филия,намазана със свинска мас”/?!/.
    Борисов – той ще е,той е нашият човек!
    Уви!”Тайният проект Бойко Борисов”/!!!/-автор Григор Лилов.И отново ДС,а отзад в сивосините мъглявини и ЦРУ!И отново безверие и отчаяние!Демогравски срив!
    Но ето я новата “надежда”/не Михайлова,разбира се,тя вече “си изтъка платното”/, а “МАЙКАТА”!
    Майката на нацията!
    Какво ли ни очаква,г-н Райнов,с подкрепата на СДС и Реформаторския Ви блок за тази нова”НАДЕЖДА”?!……
    Няма да Ви повярваме на покаянието!Сам го казвате – имахте цели двадесет и седем години да направите нещо за хората,които повярваха в синята идея.
    Къде Я,Къде Я?!?!?!………………………….

  2. “Страшно е когато хората не виждат своя избор.”

    А кой през тези 27 години докара нещата до под кривата круша? Кой избра Казанджиев за 3 мандата, когато нещата изобщо не вървяха, а злоупотребите се виждаха с невъоръжено око? Кой избра Борисов, самодоказал се с публичните си прояви малоумник и простак, за втори мандат премиер? А кой ни натресе това недорадумение Маринова за кмет, когато и за слепия бе видно, че единствената ѝ цел през последните години е да грабне най-тлъстия възможен кокал? Избраха ги същите тези хора, които уж не виждат избор. Гласувайки с телевизора, а не с разума, или пък изобщо не упражнявайки своето право. Затова не трябва да търсим вината другаде, освен в самите нас, за положението, до което сме се докарали.

Comments are closed.