topka3105151Иво Райнов

През седмицата се случиха две интересни събития. Първо в Ловеч бе създаден фен клуб на ЦСКА, а близкият до Гриша Ганчев сайт „7 дни футбол“ побърза да излъже, че градът на люляците застава зад него. Реакцията беше мигновена. От средата на седмицата  на Фейсбук страницата 1921.bg бе публикуван призив за създаване на нов ловешки отбор. В призивът се казва ясно и решително „Отборът на Ловеч е създаден през 1921 г. под името “Хисаря”, през 2016 г. той бе прекръстен на “цска София 1948”. Ние не припознаваме този отбор!“. Всъщност името, което бе дадено на ловешкия отбор е ЦСКА София ЕАД, но това е дребна подробност, всичко останало е обективна истина.

Истината е, че с преименуването на „Литекс“ в някакво ново ЦСКА беше заличена цялата история на ловешкия футбол. Радостите, сълзите, възторзите, тъгата, преживени от поколения ловчанлии с „Хисаря“, „Кърпачев“, „Осъм“, „Лекс“, „Литекс“. Битките за оцеляване в „Б“ група, геройските скокове към т.н. елитна група. Титлите, купите, финалите. 85 години история. Защото всички помним, че през 1996 година Гриша Ганчев не създаде нов отбор, а започна да гради фирмения си проект върху съществуващия и тогава прясно изпаднал в „Б“ група местен отбор. Затова „Литекс“ беше наследник на цялата тази история. Днес единствен възможен наследник е ЦСКА София ЕАД. Регистриран в София той вече няма нищо с града на люляците.

Този отбор вчера изигра първата си контрола с новите червени екипи.  И макар да беше старият „Литекс“ мимикрирал под новоизмеслено име съм убеден, че не е припознат от нито един ловешки фен.  Нека да е ясно, че Ловеч подкрепяше футболния клуб с името „Литекс“ както е подкрепял футболните формирования с имената „Хисаря“, „Кърпачев“, „Осъм“, „ЛЕКС“, защото ги считаше за част от своята история и местно футболно достойнство. Ловеч подкрепяше отбора, не фирмата, дала му името. Жителите на Ловеч не са се клели във вярност на Гриша Ганчев. За градските управници не знам.  Затова всеки ще тръгне по пътя си. Предрешеният „Литекс“ ще мечтае в София, Ловеч ще мечтае за ново футболно начало. Никакъв нов „Литекс“ няма шансове. Не че специалистите по инвитро зачеване на футболни клубове не могат да изродят „Литекс 2016“. Просто този отбор би бил тяло без душа, фирма без фенове.

Какво остава на един град, на който са откраднали цялата футболна история? Да забрави за футбола или да започне отначало. 85 години футболна история са яка традиция за да бъдат забравени толкова лесно. А и град, който е приветствал титли, купи и евромачове не може да се откаже от футбола. Когато не са ти оставили нищо , а обичаш футбола започваш от нулата. С нов отбор и от най-ниското ниво. С който както се казва в призива „ да стигнем дотам, където са нашите спортни и финансови възможности“.

Има амбиции, в които Ловеч е единен. Ще се позова отново на призива – иска „да гради , а не да припознава“.  Да има футболен отбор, но да е далеч от „Литекс“. Ловеч има достойнство и не иска повече съдбата му да зависи от благодетели. Вече го казахме, важното е да не губим от началната енергия на идеята. Да намерим време, място и повод за събиране на всички прегърнали желанието за нов футболен отбор. С лицата, имената и личната си подкрепа. В името на Ловеч и въпреки фирмата.

7 коментара

  1. ПРИВЕТСТВАМ! И едно малко допълнение към историята – преди “Кърпачев” е имало клуб
    “Т.Кирков”

  2. Mitko, moito momche, ne govori neshta koito ne sa ti qsni, tochno za zavodite nedei govori …..choveka znae koga da prodava, korifei e v tova, ……i QUEEN’S I VINAL veche ne sa factori na pazara zamisli se koga QUEEN’S beshe marka…i kolko naturalni soka imashe v Bulgaria …
    komentirai futbola ne zavodite ….. ne sa ti qsni tiq neshta …..

  3. За съжаление съм сигурен,че както 90% от жителите на Ловеч подкрепяха отбора по заведения ,пейки и САЛАТКИ С РАКИЙКИ,така и за нов отбор само ще се говори. Ако някой има идея дали нещо се прави -да каже.А като цяло модела –отбор-чичко паричко-и след мен потоп-е генерално сбъркан,както е генерално сбъркано почти всичко в тази държава. ХОУГ -Аз казах.

  4. Да му се вземе почетното гражданство….Затри Винал…Куинса–хотела и какво ли още…Като гътна сградите —Къде е хотела във Вароша—-продаде желязото и това е —

  5. 95 години, а не 85! Макар, че няма вече никакво значение! стогодишнината отиде някъде в черната дупка!

  6. „Какво остава на един град, на който са откраднали цялата футболна история?….„Ловеч …. не иска повече съдбата му да зависи от благодетели. ….важното е да не губим от началната енергия на идеята.“
    В града остават кмет и общински съветници.Точно общински съветници преди години направиха след две отделни гласувания/първо „не“ и второ“да“/“благодетеля“,срещу когото пишете,г-н Райнов,почетен гражданин/може би по-точно „почетен благодетел“/на Ловеч.
    Същият този благодетел финансира и кампанията за избор на съветници и кмет ,а след ясния резултат за кмета, помогна в избора на председателката на общинския съвет през 2011 г.И председател Маринова редовно беше на трибуните на стадиона до благодетеля Ганчев.
    Бързо се забравя историята,включително писаната от Хилендарския монах, в държава,в която министър на образованието е г-жа Меглена Кунева!
    А „началната енергия на идеите“ все ще се намерят някои да я погубят.
    Не забравяйте,г-н Райнов, мръснишкото погубване на синята идея и „нашето време“- времето е наше!Това са истинските загуби за народа ни – погребаната в планини от ПЛАТЕНИ УЧЕБНИЦИ история на този народ,а не на някакъв футболен клуб, и СИНЯТА ИДЕЯ,погубването на която от сини „патриоти“ с книжки на Държавна сигурност,изпрати цял народ от ентусиазма в БЕЗВЕРИЕТО И БЕЗВРЕМИЕТО! Политици-и-и!?!?……

  7. Господин Райнов, за какъв футбол ще говорим за в бъдеще? Въпроса ми е не нов или какъв отбор ще бъде, а къде ще играе? Има ли град Ловеч стадион? Сегашният не е ли в дружеството ”Ловеч Спорт”, където 51% от акциите са на Литекс, а останалите 49% са на общината под формата на стадиона и пролижещите и спортни терени? Трябва ли новият отбор да плаща наем на Литекс или ако не -това като вид спонсорство от страна новият мутант ЦСКА ли ще се тълкува?

Comments are closed.