litex2705131PFC Litex

Професионалните играчи в България дадоха своя категоричен и обективен вот за това, кой заслужава да е N:1 за изминалия сезон. На стилна церемония в столицата Асоциацията на българските футболисти  обяви резултатите от традиционното гласуване, обхванало всички клубове от А и Б група.

Асът на оранжевите Георги Миланов спечели престижната награда за Най-добър играч на сезона. Халфът записа 16 гола и 9 асистенции, като същевременно  се утвърди и в националния отбор. Това беше поредното признание за играча , определен  през декември  и за Футболист на 2012г. След Георги в тази категория останаха опитните Иван Цветков от Ботев Пд и Емил Гъргоров от Лудогорец.

Това признание е по-специално за мен, тъй като съм заслужил доверието на моите колеги. Благодаря на всички тях, както и на моя клуб, където  с толкова млади играчи пак се опитахме да се представим на ниво. Щом обаче сме пети, значи и аз сигурно не съм играл кой знае колко добре.В един отбор липсват ли 3-4 основни футболисти, това се отразява… Опитахме да ги заместим с млади играчи, но имаше мачове, в които не се получи. Други странични фактори също ни изиграха лоша шега. Хубаво, че през втория полусезон се калихме. Ще сме по-силни през следващия сезон. А къде ще бъда аз тогава – само времето ще покаже. Нека да минат мачовете с националния отбор и ще му мислим. Знам едно – Литекс ще е по-силен. Дано да има добра оферта за мен и да отида в наистина добър клуб в чужбина. Ако няма оферти, това не значи, че ще спра да играя. Ще продължа да си се раздавам за Литекс, на който дължа всичко, заяви националът.

Независимо, че Литекс не се нареди сред призьорите в класирането и ще пропусне евротурнирите, анкетираните отличиха работата на  Христо Стоичков с младите и го посочиха за Най-добър треньор у нас. Камата изпревари в подреждането своите коллеги Станимир Стоилов от Ботев Пд и Димитър Димитров от Черноморец.

Тази награда не е за мен, а за моите момчета и помощници, лекарския щаб и ръководство, което ми гласува доверие.Намерихме сили да излезем от безизходицата в началото.Всички заедно се постарахме да наложим един модел, да работим с младите и да им помагаме да прогресират, защото именно те са бъдещето на родния футбол.Независимо,че завършихме сезона без трофеи, аз съм доволен от всички, от тяхното старание и желание за изява.Нека продължават все така, купите сами ще дойдат, сподели Камата при получаването на наградата си.

Двама таланти на Литекс намериха сериозно присъствие и в класацията за Най-проспериращ млад играч. Първи подгласник на победителя Тодор Неделев от Ботев е бранителят  Илия Миланов. В тройката бе класиран и друг продукт на ловешката Академия – полузащитникът Симеон Славчев. Младоците получиха своите награди от нападателя на Фулъм Димитър Бербатов, след което благодариха  на своя клуб и треньори за получения шанс да се развиват на високо ниво в града на люляците.