OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тревните площи в жилищен комплекс „Червен бряг” в Ловеч в момента са без работеща поливна система и се налага да се търсят алтернативни решения, съобщи на пресконференция във вторник  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.  Така тя отговори предварително на въпроса на общинския съветник Васил Василев от опозицията, който на сесия в четвъртък ще пита защо не се използва поливната система в квартала и кой ще отговаря за изсъхналите дървета, храсти и тревна растителност?

Кметът Корнелия Маринова коментира: „Правилно пита общинският съветник. А аз питам кой сега ще плаща за допуснатите по-рано грешки?“

Според проекта „Зелена и достъпна градска среда”, тревните площи в квартал „Червен бряг” трябва да се освежават чрез поливна система, която да ползва вода от река „Гознишка бара“. Като алтернативен източник се сочи ползване на водопреносната мрежа на Община Ловеч. Според документацията дори са правени 72-часови проби.

„Проблемът е, че барата е пресъхнала, няма вода в нея”, припомни Корнелия Маринова.  Река „Гознишката бара“  е свързана с язовира „Голямата Елия”, а той е даден на концесия от 2006 г. за срок от 25 г. Оказва се, че реката се използва като един вид преливник и се пълни само при обилни дъждове и снеговалежи.  Проектът е подаден през 2013 г. с тази грешка  и да бъде заложен такъв проблем в основата му  е недопустимо, каза Маринова.

Вариантът да се ползва питейна вода за поливане на тревните площи също е недопустим, защото Наредба №1 на ОбС от 2008 г. го забранява. Според  чл. 5 на наредбата е забранено: „Ползването на питейна вода за измиване на града и селата; на улиците, площадите, дворовете на производствените предприятия и обществените организации, алеите, превозните средства и друга техника и поливането на градините, парковете, зелените площи и участъците в личните дворове и дворове за селскостопанско производство в селата и вилните места. За тази цел да се ползват собствени водоизточници. При нарушение от физически лица се налага глоба от 100 до 1000 лева, а при нарушение от юридически лица се налага санкция от 500 до 10 000 лева.“

Кой ще ги плаща тези глоби, реторично попита кметът.

След всичко това Корнелия Маринова направи извод, че „този проект е изграден върху една фундаментална грешка – грешката да бъдат направени подобни разчети като източник на поливане, на вода, без на практика да има собствен водоизточник. За да бъдат поливани добре тревните площи трябват 5 л./кв.м., а квадратните метри са 46 000, т. е. са нужни 230 кубични метра вода”, разкри още градоначалникът на Ловеч. Финансовият ресурс за поливането на растителността в „Червен бряг” ще струва за един сезон  около 60-70 000 лв., който няма как да бъде даден. Това е невъзможно заради забраната в Наредба 1., пък и питейната вода е богатство и не е редно така да се разхищава“.

Търси се решение на проблема без да се ощетяват гражданите. Един от вариантите е концесионерът на язовира да подава вода по Гознишка бара, каза в заключение Корнелия Маринова.

15 коментара

  1. Препоръка към съветниците,които отправят питания.

    Преди формулиране на питането прочетете внимателно Правилника,по който работите в този мандат.Ако основният ви въпрос е свързан логически с още един или два уточняващи,задайте като първи въпрос ОСНОВНИЯ,а уточняващите като следващи по ред точки.Така няма да осигурите на отговарящия възможността да се “ИЗПЛЪЗНЕ” от основния отговор и да го отложи за следващо заседание.

  2. Ха да видя Община Ловеч в лицето на Кмет Маринова как ще отговори на това: “Една от дейностите по изпълнение на проекта е изграждане на автоматична поливна система, която да се захранва от три броя сондажи, които да осигуряват необходимото количество вода за един поливен прозорец и три броя помпени станции изпълняващи изискванията за работен дебит и налягане. С писмо изх. №ПЗС-40/11.10.2013г. Община Ловеч е поискала от Басейнова дирекция за управление на водите-Дунавски район, гр. Плевен /БДУВДР/ информация относно наличието на свободен воден ресурс. С писмо изх. №5966/20.11.2013г. сме информирани, че към момента има две водевземни съоръжение. Същите са частна собственост и също така на значително разстояние от строителната площадка. Водочерпенето от тях за снабдяване на поливната система ще оскъпи съществено изпълнението на целите на проекта. Вследствие на обстоятелството, че няма наличен воден ресурс на първоначално планираното място, Община Ловеч предприема действия по намирането на подходящ водоизточник. Поради наличието на повърхностен воден обект, преминаваща в близост до кв. Червен бряг/р. Гознишка бара/, Община Ловеч с писмо изх. №ПЗС-125/03.10.2014г. иска от БДУВДР информация относно показателите, на които трябва да отговаря водата от р. Гознишка бара, за да бъде използвана за поливни цели. С писмо изх. №5202/28.10.2014г. БДУВДР дава указания да бъде използвана вода от река Гознишка бара за захранване на поливната система, като оценяват положително качеството на водата, въз основа на резултатите от анализа й. Община Ловеч е възложила на проектант изработването на инвестиционен проект за водовземане от река Гознишка бара. Въз основа на него и след извършване на всички необходими дейности Община Ловеч е получила Разрешително за водовземане и за ползване на повърхностен воден обект /р. Гознишка Бара/. С Договор №ДВ-33/28.01.2015г. Същият е изработен и съществуващото разрешение за строеж №5/10.01.2013г. е допълнено и изпълнението на СМР за водовземане и от р. Гознишка бара, чрез изграждане на помпена станция и довеждащ водопровод до три резервоара. ” Източник: http://www.aop.bg

  3. Жикев,Жикев дано снимката и схемата с червената и синята линия ги разгледат повече хора,избирателите на новата “власт”,полезно ще е и за съветниците в новия ни общински съвет!
    Фундаментална ЛЪЖА,надула платната пред вятъра!Нищо ново под слънцето.Никакви “видими резултати”.Вижда се само отъпканата пътека на ЛЪЖАТА!
    Не барата е виновна,нито има грешка в проекта.Грешката е в слагането на поста изп.директор на “Еко”ЕАД и безхаберието по отношение опазване на посадената в квартал”Червен бряг”растителност.
    Безогледните лъжи СМЪКВАТ доверието!Както стана и с твърдението,че “Не!Заплатата на изпълнителната директорка на “Общински пазари-Ловеч”ЕАД не е ТРИ минимални заплати – 3х420 = 1 260 лв.,а е само две – 840 лв.” ЛЪЖА и на самата г-жа Тодорова и на Кметица Маринова пред общинските съветници и пред камерата на телевизия “Зетра” на предходно заседание на съвета,която вече е разобличена. Веча “ДА! Ми тя Тодорова, верно, получавала три минимални заплати – 1 260 лв.!” Ама защо чак сега бе ,другарки ?!

  4. http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/treis-podpisa-dogovor-s-obshtina-lovech-za-nad-280-hil-lv-204208/
    “””…подписа договор с община Ловеч за над 280 хил. лв.

    Предвижда се до 1 ноември 2015 да бъдат изградени помпена станция и довеждащ водопровод до три резервоара, за да се осигури водовземане от р. Гознишка бара…”””
    Запитах се дали пък аз не съм в грешка, но системата си е изградена и платена от Ловечките данъкоплатци. Проста някой в Общината не иска да я ползва!

  5. В гр.Ловеч има по-голяма река от “Гознешка бара”,казва се р.”Осъм”. Убеден съм, че ще може да захранва две водоноски за поливане на ден, само за два месеца, докато минат жегите! В София по целия бул.Ботевградско шосе се поддържат зелените площи. Мога да обясня и как се пълни водоноска от река, но предполагам се досетихте вече! Питейната вода в града идва от същото място, но пък нарушавате наредба 1. Проблема с една трева, ако не можете да решите, какво да очакваме за по-сериозните въпроси

  6. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206169869959132&set=p.10206169869959132&type=3
    Синята линия е канала по който се отклонява барата за язовира, а червената крива е естественото корито,
    По синята линия не е текла вода от поне година – твърдя това, защото имота през който минава канала (синята линия) е мой и лично го обработвам и е редно да знам кога е текла вода там!!!
    Утре мога да ви направя клипчета, за доказателство и към момента!
    Ужасявам се от мисълта, че е възможно и в други случаи, Общинската власт да ни подвежда (да не кажа нагло ни лъже..) така…

  7. https://www.facebook.com/jikevjikev.jikev/videos/10206169830398143/
    Eто кадри от днес на “пресъхналата” бара, преди да влезе в Гозница, под Стопанския двор. Тече си напълно нормално, като всяко лято. Със сигурност дебита е над 5литра в секунда – колкото е бил нужен за Полянките в “ФУНДАМЕНТАЛНО сгрешения проект за Червен бряг”

  8. Моля ви се спрете да ръсите глупости, излагате се. Има ли желание-има и начини, няма ли желание-намират се оправдания. Това и на предните го разправях. Тия гръмки заглавия по сбирките на партийните секти ги анонсирайте, а не на гражданите дето ви плащат заплатите. Омазали нещата от немарливост и сега ще си миете четирибуквията с жалки оправдания. И на мен ще ми е интересно да видя снимките на Жикев.

  9. Пак оправдания, оправдания, оправдания. Направетр нещо смислено беееерер

  10. Тревата по висока от храстите и цветята и това на влизане в града 😀

  11. Да попитам само. На островчето което е на транспортният мост за вароша храстите се бяха хванали и си растяха добре,но преди 1-2 месеца дойдоха и ги извадиха и същите тези храсти ги посадиха отново,но от тогава никой нито ги полива нито ги преви на нищо не прилича. Гледам осъм-а не е пресъхнал….

  12. Jikev, снимай точно къде барата заобикаля язовира. Че ми се струва, че някой явно не иска да поддържа комплекс “Червен бряг” съвсем целенасочено. Ако са искали досега да са минали с цистерни да поливат поне дръвчетата, както поливат на Центъра! В комплекса има изградени резервоари, които могат да се пълнят с вода, когато е възможно, но по-лесно е да се говорят общи приказки и да се бяга от отговорност! Много нагъл коментар по проблема от кмет на Общината Ни..Ще търсела алтернативни решения на кукуво лято!

  13. Според кметицата, барата е пресъхнала…
    Тия дни ще кача клипче от “пресъхналия” поток.
    Тая година 2016, барата изобщо не е влизала в Язовира. Заобикаля го! Да сега водата е слаба, но не е пресъхнала, а къде бяхте до сега, че не напълнихте резервоарите???

  14. Прилича ми на бягство пред вятъра от страна на кмет Маринова.
    Но няма да се изненадам,ако пак се окаже,че питането е отправено без задълбочена предварителна подготовка само за демонстрация на “дейност”.А от такива демонстрации ,като чета аргументирания отговор на Маринова,полза никаква.Ако питащите нямат оборващи становището на Маринова аргументи,това ще е вторият им автогол от началото на мандата.

Comments are closed.