Две стажантки от Франция, които работят в Ловеч, имаха среща на 20 юни с кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Сара и Жюстин  (на 18 и 19 г.) са на работа от десетина дни съответно в детските градини „1 юни“ и „Слънце“. Те са избрали този стаж по свое желание и с идеята „да видят една друга страна“, разказаха момичетата по време на срещата.  Тяхната дипломна работа е на тема обучение на малките деца в детската градина. Стажът е с продължителност две седмици и се финансира по програмата „Еразъм+“.

Сара и Жюстин идват от околностите на град Майен, департамент Майен, по-точно от  селищата Сент Илер ди Мен  (Saint-Hilaire-du-Maine) и  Амбиер ле Вале (Ambrières-les-Vallées). Те са много впечатлени от Ловеч, особено от старинната крепост. Предстои им да посетят художествената галерия и музеите в града. Прави им впечатление още и топлият климат и рязката промяна на времето. Относно работата с децата споделиха, че малките българчета имат по-голяма свобода в детската градина, повече време за игри и забавления, докато във Франция е по-засилено обучението.

По време на визитата в общината гостите бяха придружени  от Патрик Мусе от асоциация „Доверие“ и съпругата му Клодин, отдавнашни приятели на Ловеч и живеещи в село Горан. Патрик Мусе  има големи заслуги за популяризиране на подобни стажове на разменни начала, тъй като и ловешки ученици стажуват в побратимения град Лавал.

На срещата стана ясно, че на 26 юни т.г. кметът Корнелия Маринова има покана да участва с телефонно интервю пряко в предаване на френското радио „Франс Бльо“  на Майен  (France Bleu). Темата ще е „Европа и побратимените градове“, като кметът Корнелия Маринова ще разкаже на френски език за връзките между Ловеч и Лавал, за обмяната на опит и перспективите, които дава това побратимяване между два града в ЕС.