rim2108131Мая Величкова РИМ Ловеч

По повод 136 годишнината от освобождението на Ловеч от турско владичество и установяването на местната власт в града, на 20 август 2013г. пред сградата на община Ловеч е  експонирана фотоизложба „Иван Драсов, националреволюционер, общественик и държавник”. Изложбата е дело на Регионален исторически музей Ловеч. С илюстрации и обяснителни текстове се проследява и акцентира на най – съществените моменти от живота и делото на именития ловчанец Иван Драсов, съратник на Левски, воеводата Панаьот Хитов и великия поет Христо Ботев.

    След освобождението  на Ловеч Драсов е избран за негов първи кмет, а в последствие за народен представител в Първото Велико и Второто обикновенно народно събрание. Назначаван е за окръжен управител на редица градове, но с най – голяма продължителност е бил във Велико Търново и Варна.

      С тази фотоизложба Община Ловеч и  Регионалният исторически музей изразяват своята почит  към Иван Драсов от рождението на който през тази година се навършват 165 години.

 

По повод 136 годишнината от освобождението на Ловеч от турско владичество в експозиционната зала на музей „Васил Левски”, на 20 август 2013г. от 18.00 часа, известните бардове Славомир Генчев и Милен Тотев изнесоха едночасов концерт.

Славомир Генчев изпълни своята песен за Левски и песента „Хубава си моя горо”, които бяха своеобразна изненада за публиката. Милен Тотев огласи залата с вечните фронтови песни на прочутия Булат Окуджава.

Началото на тези концерти в музей „Васил Левски” е поставено преди четири години от Милен Тотев. След края на вечерния концерт, публиката и двамата изпълнители изразиха надежда, че тази традиция ще продължи и в бъдеще.