Тетевен бе домакин на форум на тема „Да върнем родителите в училище“, част от националната кампания на евродепутата Асим Адемов – член на Европейския парламент. Събитието се състоя на 8 февруари 2019 г. в залата на Общинския съвет в Тетевен. Участие взеха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, инж. Таня Михайлова – Заместник-министър на образованието и науката, Асим Адемов – член на Европейския парламент, Иван Миховски – народен представител, Ваня Събчева – Областен управител на Ловеч, Корнелия Маринова – Кмет на Ловеч, Еленко Начев – Началник РУО Ловеч, директори, учители, родителски организации от общината.

Кметът на Община Тетевен откри форума като благодари на Асим Адемов за идеята и на присъстващите: ,,Сигурна съм, че ще се получи добра дискусия на днешния форум. Приветствам усилията на правителството, че поставя образованието в центъра на своите действия. В центъра поставяме образованието и ние като Общинско ръководство и мисля, че присъствието на хора от всички нива – Европейския парламент, Министерство на образованието, Народното събрание, Областна администрация и местна власт, са доказателство за това, че ние работим в синхрон“. Освен с множеството ремонтни дейности, подобрили образователната среда на територията на общината, д-р Бояджиева добави, че се работи изключително добре по механизма за връщане на учениците в училище и по отношение на професионалното и дуално обучение“.

 

Г-н Адемов също благодари на присъстващите за отделеното време: ,,Това означава много за мен. В крайна сметка всички сме тук, водени от желанието нашите деца да излязат от училище максимално добре подготвени, образовани и възпитани…С тази кампания искам да дам своя принос за подобряване на образователната система“.

Целта на инициативата е да засегне проблема с нарушената връзка между родители и учители и да предостави платформа за диалог между двете страни.

По време на форума бяха представени резултати от национално проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“. Получи се ползотворна дискусия с много примери от страна на тетевенските учители за осъществяване на съвместни дейности с родителите на учениците.

 

На участниците бяха показани обновените с общински средства ОУ „Васил Априлов“ в с. Градежница, ЦДГ „Изгрев“ в с. Глогово и реновираната по ОПРР Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр. Тетевен.

Г-н Адемов и инж. Михайлова бяха впечатлени от промените, направени в училищата и детската градина. Особено в училището в с. Градежница, където бе налице пълно взаимодействие от страна на общинското ръководство, Министерство на образованието и науката, учители и родители.

 

,,Училището успява, когато всички сме заедно. Вашето училище винаги е съществувало, благодарение на общия труд. Когато говорим за промяна, промяната идва от образованието. И точно това е смисълът, а смисъла го дават децата. Професията на учителя наистина е уникална, защото дава добро, дава знания“ – сподели зам.-министърът на образованието и науката на срещата в училището в с. Градежница.

Народният представител Иван Миховски не пропусна да изрази и своето удовлетворение от съвместните дейности между всички. Благодарности бяха отправени и към д-р Бояджиева за осъществяване на съдействие за решаването на даден проблем, както от него, така и от страна на учителите.

 

1 коментар

  1. „С тази кампания искам да дам своя принос за подобряване на образователната система“- Ас. Адемов

    Г-н Адемов, с бла-бла алабализми и показни фотосесии по кампании и форуми не се подобрява образователната ни система, даже напротив- още повече се забатачва.
    Твърдя го като човек, съпричастен и в час и с темата, и с образователната проблематика.
    Къде са всъщност родителите на този форум? Какво споделят с Вас за „отчуждението“ си от училищния живот на децата и дали е така де факто?! Има ли диалог с тях? Не с кмета и предизборния му отчет за ремонтните дейности.
    И нещо, което Ви гарантирам, че може да има успех, а то е:
    Ако успеете да върнете обратно Корнелия Маринова в училище „Васил Левски“, където от 2011 год. все още по документи се води директор- ще се върнат и родителите към училищния живот на дечицата си! Обзалагам се , че не можете, не искате и няма да го направите. И зная защо.
    „Дела трябват, а не думи!“- казва Левски, за когото само след седмица Вие и подобните Вам патриоти ще говорите пак високопарно и гръмогласно. Всуе! 🙁

Comments are closed.