Първият ден от двудневния регионален общински форум “Мостове за социално ангажирани предприятия” (5 и 6 октомври) в Ловеч стартира в петък с изложение базар и работа на групите по панели. Фокусът на събитието е върху социалната икономика в региона. Изявата е по пилотен проект по Регионална социална икономика “Региони 2018”, ръководен от ГД “Група” на Европейската комисия.

Събитието събира представители на малкия и среден бизнес, социални предприятия, професионални училища и социални услуги от региона, представители на централната и местна власти, както и на ЕК.
Изложението бе открито от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

„Нас често ни упрекват, че водим дясно управление и по-малко сме насочени към социалната политика. Всъщност ние правим и това – две предприятия и услуги в общината вече отвориха врати, в началото на следващата година ще бъдат открити още хиляда работни места, ремонтирахме центъра на града, детски площадки, училищни дворове.“, посочи Корнелия Маринова.
Светлана Ангелова, зам.-председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, изтъкна, че на първо четене е приет Законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика, като до края на октомври законът ще е факт.

Карел Вандерпортен от Главна дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, се обърнакъм присъстващите предприемачи да разкажат какъв бизнес развиват и да обсъдят своите проблеми.

На откриването бяха още депутатите Иван Миховски и Анна Александрова, председателят на ОбС в Ловеч Петър Цолов, зам.- кметът Венцислав Христов, зам.-областният управител Бойко Пъдарски.

Щандовете на базара представят социални предприятия както от региона, така и от Велико Търново, Пловдив и София. Сред тях бяха мандрите от селата Горан и Лесидрен, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Ловеч, Сдружение „Граждански инициативи“ , Сдружение „Дете и пространство“ от с. Дълбок дол, Троянско, ДПЛУИ от с. Церова кория, община Велико Търново, ПГИТУ в Ловеч и СУ „Бачо Киро“ от Летница и други.

Форумът продължи в Бароковата къща с дискусии по панели, които са по темите: “Достъп до ресурси и пазари”, “Дигитален маркетинг”, “Допълваща” заетост” и “Решение “Един за всички”. Модератори са Райна Тимчева, Александър Георгиев, Фреди Уулс, Росен Рашков и Надя Шабани.

За втория работен ден на форума се очаква да пристигне Бисер Петков – министър на труда и социалната политика. Тогава ще се проведе конференция в зала №109 на Дом „Преслав“ за представяне на идеите от тематичните панели. Ще бъдат отличени организациите с най-добре представена практика или идея и ще бъдат връчени специални награди за социално ангажиран предприемач.
Проектът се изпълнява от Община Ловеч съвместно с Българския център за нестопанско право.