Фолклорна група „Югла” при НЧ „Пробуда 1926” с. Йоглав, Община Ловеч,  с ръководител Еленка Щерева се завърна с награда  от проведения фестивал на 13 и 14 май 2017 г.  Четвъртият  национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта” се проведе в село Чавдар, обл. София.

Групата има много отличия и награди от национални фестивали, но предимно с изпълнения на автентични народни песни. Със стари градски песни има участие с концерт на „Варошлийски вечери” в Ловеч през 2013 година и на Националното пенсионерско надпяване на Беклемето през 2014 г.

Тазгодишното участие беше първото за групата на Национален фестивал с конкурсен характер и беше номинирано с трета награда и парична премия от компетентното жури с председател Бони Милчева, водещ на ТВ предаването „Ако зажалиш”. Акомпаниментът на песните е на акордеониста Стоян Александров.

В конкурсната програма взеха участие 59 групи от цялата страна. Група „Югла” успя да участва в това голямо Национално събитие благодарение на спечеления проект за пътувания на национални събори и фестивали по Програма на Община Ловеч за допълниително финансиране на читалищата от общината.

Фестивалът се организира от Община Чавдар с кмет Пенчо Геров и НЧ „Надежда” с. Чавдар, с подкрепата и спонсорството на фирма „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД.

Целта на фестивала е  съхраняване и популяризиране на старата градска и шлагерна песен, възраждането и за нов живот и приобщаване на младите хора към нейната лиричност и красота.

1 коментар

Comments are closed.