По време на конкурса за „Млад кмет за един ден”, емблематичен за работата на Общински ученически съвет, менторстван от Сдружение „Екомисия 21 век”, се роди идеята за концерта.  В неофициална дискусия между кандидатите за позициите на кмет и заместник кметове един от представителите  на Природо-математическа гимназия, Борислав Стефанов, предложи да подготвим концерт, чиито организатори да бъдат самите ученици от Езикова и Математическа гимназии, за да спре „враждата” между тях, насаждана в продължение на години. Бяха поканени да участват и ученици от други училища в града.

Само за 3 седмици, водени от ентусиазма и желанието да сътворят нещо добро и позитивно, младите хора от двете училища направиха невъзможното. Подкрепени от училищните ръководства, от екипа на сдружението и от общината, те излязоха на 29 юни на откритата сцена на площад „Тодор Кирков” и поставиха началото на фестивал, който призовава младите хора да живеят пълноценен и осмислен от добри дела здравословен живот – без дрога и други зависимости, единни, активни и успешни в бъдеще млади хора.

Концертът продължи повече от 2 часа, като участниците  пяха, танцуваха на сцената и създадоха празнично и ведро настроение в горещата вечер и създадоха много приятни емоции за присъстващите  родители, деца и гости на града ни.