Obuchenieredcross30715114 области на страната Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Ловеч,Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Сливен, София област, Ст.Загора, Търговище, Хасково и Ямбол, в периода 20 юни – 15юли 2015 г. ще преминат обучение по първа долекарска помощ на работното място. 30 учители от област Ловеч преминаха курса на 20ти и 27ми юни като обучителните занимания бяха само в събота, за да не се нарушава учебния процес.

Темите бяха : Понятие за Първа помощ. Спасителна верига. Основни жизнени показатели. Измерване и оценка. Общ план за подход към пострадал човек. Нарушение на съзнанието.Причини, опасности и първа помощ. Стабилно странично положение.Шок.Разпознаване и поведение към шокови състояния. Последователност на действията при остри нарушения на дишането и кръвообръщението. Работа на манекен. Видове рани. Основни принципи при обработка на рани. Превръзки. Кръвотечения-видове. Начини за спиране на кръвотечение. Травми на опорно-двигателния апарат. Навяхвания, изкълчвания и счупване на кости. Травма на главата и гръбначен стълб. Разпознаване, опасности и начини за обездвижване. Обездвижване на счупени кости и стави – демонстрация. Най-често срещаните спешни състояния-инфаркт, инсулт, алтерация на кръвната захар, алергична реакция, задушаване/ асфиксия/, бронхиална астма. Разпознаване и първа помощ. Практическо извършване на начините за оказване на първа долекарска помощ при: Остри нарушения на дишането и кръвообръщението- работа на манекен; Стабилно странично положение- демонстрация; Спиране на външно кръвотечение – демонстрация; Обездвижване на счупени кости и стави – демонстрация.

На всеки участник в курса бе предоставен сертификат „Първа помощ на работното място“ и учебно помагало “Първа помощ на работното място“.