Среща на йоглавските учители в Деня на будителите организира народно читалище „Пробуда 1926“ село Йоглав, община Ловеч. В обществената библиотека към читалището на 1 ноември се събраха дванадесет учители пенсионери и техни ученици, по-млади колеги, за да споделят големия празник. Сред тях имаше и членове на читалищното настоятелство.

Специални гости на тържеството бяха заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов и Ирина Илиева, младши експерт читалища, художествена самодейност и вероизповедание, педагог.

Венцислав Христов поздрави настоятелството и учителите и подари комплект книги за библиотеката.

Кметът на село Йоглав Ирена Георгиева, гост на тържеството, също отправи поздрав към всички будители.

Цветя и поздрав от съседското Народно читалище „Зора 1897“ в с. Деветаки поднесе председателят Детелина Карапетрова, учител в СУ „Тодор Кирков“ Ловеч, с което йоглавското читалище има партньорски отношения по проекта „Моят час“.

Секретарят-библиотекар на читалището домакин Еленка Щерева поздрави своите колеги учители и читалищни настоятели, като подари плакети за признателност „Йоглавски будител“ на най-възрастните, 82-годишни будители: началният учител и бивш дългогодишен директор на училището в Йоглав Стойка Черкезова и началният учител Тодорка Ганева. Останалите получиха поздравителни картички и символични подаръци. В словото на секретаря специално внимание на почит към паметта беше отделено на делото на основателя на читалище „Пробуда 1926“ и директор на училище „Проф. д-р Анастас Иширков“ в Йоглав Никола Василев.

Цветя на библиотекаря и на своите учители и колеги от йоглавското училище поднесе Иванка Цветкова, педагогически съветник в Езикова гимназия и бивш средищен директор на учебните заведения по времето на Община Александрово – включително село Йоглав. Последваха и поздрави от пенсионерката-самодейката Митка Димова, която рецитира детски стихотворения по спомени от своето детство в Йоглав. Акордеонистът на фолклорна група „Югла“ Стоян Александров изпълни народни песни. Споделени бяха мили спомени от учителството, на чаша чай и вкусни домашни сладки, приготвени от учителките.

По-късно празникът продължи с тържествен общоселски празник в бистро „При Добката“, където се събраха близо 50 души, наред с всички местни будители – читалищни деятели, самодейци и почитатели на българските традиции и култура.