velena2404131Жанина Илиева

Есето на немски език „Какво значение имат за мен книгите и библиотеките?“ на Велена Хаджийска от 11 „б“ клас на Гимназията за чужди езици в Ловеч бе отличено в конкурс сред езиковите гимназии с немски език в страната. Това и даде право да участва в семинар във Волфенбютел, Германия, от 24 до 30 март в рамките на проекта “Дунав свързва” към Германската служба за академичен обмен.  По време на семинара ще се изследва живота на хората по поречието на Дунава през Просвещението чрез книги на старонемски и различни дигитални материали. Ще участват 12 ученици от страни, които са част от инициативата “Училища: Партньори за бъдещето” (PASCH) на Външното министерство на Германия.

Единадесетокласничката на Езиковата вече е проучила, че Волфенбютел е недалеч от Хановер и е известен с библиотеката на херцог Аугуст, родно място е и на композитора Лесинг. Велена е доволна от постигнатите резултати в конкурса за есе, организиран от консултантската служба по немски език към посолството на Германия в София. Научила за него от своята преподавателка по немски език Татяна Цокова. Темата и допаднала, защото от малка обича да чете книги. Смята, че книгата помага за формирането на личността, тя е и спасителна котва от всички тегоби.  Нейна любима книга е „Хиляда сияйни слънца“ на Халед Хосейни. Признава, че обича предизвикателствата, така е направила и изборът да учи немски език. Казали й, че английският се учи за три месеца, френският за три години, а немският за тридесет. Тогава решила да избере нещо не толкова лесно. „Трудности има, но с желание и малко усет за езика нещата се получават“, казва Велена. Учителката й по немски Татяна Цокова се радва на успеха й, защото е постигнат в сериозна конкуренция. От всички участници в конкурса само двама ще представят България на едноседмичния семинар в Германия. В него като ръководители ще участват Михаел Хабенбахер, координатор по немски език към Немското посолство в България, ръководител на проекта “Дунав свързва”, и  Йоахим Йордан, лектор към Германската служба за академичен обмен (ДААД) в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

11 коментара

  1. Браво! Умна, красива и талантлива!

  2. Браво, моето момиче! Продължаваш традицията от тази стара гимназия да излизат заредени със знания и енергия, качествени , борещи се млади хора.
    Запази любовта си към книгите и това ще ти отваря много врати. А чарът ти просто е омайващ!
    Специални поздравления и на твоята учителка! Браво, Таня!

  3. Поздравления, Велена! Вярвам, че с участието си в проекта достойно ще представиш България и нашето училище. Пожелавам ти интересни нови предизвикателства и успехи и занапред!

  4. Браво, само така… Късмет и за напред !

  5. Браво! Още много успехи ти пожелава "фамилията"!

  6. BRAVO VELI, POZDRAVLENIA :)))))

Comments are closed.