sreshtapisaltel2804162Ученици от ловешките училища ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СОУ „Тодор Кирков, Професионалната гимназия по ветеринарна медицина участваха в среща с детската писателка Юлия Спиридонова в Клуба на дейците на културата. Организатор на срещата бе Регионалният инспекторат по образованието в Ловеч.

Авторката каза, че първата й книга за тийнейджъри „Тина и половина“  е била посрещната с голям интерес от младите хора. И макар че в книгата е разказана една момичешка история, много момчета също са я прочели. Читателите са настоявали да има още книги и така се появил романът  „Макс“. „Макс е шестнадесетгодишен, готин е, иска да е популярен и на всяка цена смята, че трябва да прави секс, разказа Юлия. Според нея „Макс“ е книга за момчета, но в нея няма  практическо ръководство за секс, но има много полезни неща. Книгата е забавна, изпълнена със смешни ситуации, в които изпада героя.

sreshtapisaltel2804161Юлия Спиридонова представи и романа си „Кронос“, в който герой пък е 17-годишно момче – математически гений и наркоман. Това е книга за сложни и тежки проблеми, но е лека за четене, каза авторката. Тя призна, че в нея е поставен един сериозен проблем в елитните български гимназии. Докато писах книгата, се срещнах с много млади хора, които учат в такива гимназии, в които има проблеми с наркотиците, каза Юлка.  Според нея младите хора преди да влязат в такава гимназия, трябва да са предупредени. Преди човек да се срещне със зомбита, трябва да е подготвен за това, да има специален зомби костюм и оръжие, обясни образно Юлка. Тя каза на децата, че когато човек е млад, смята, че е безсмъртен, но попада в неочаквани и тежки  ситуации, които поставят  живота в риск.

Учениците попитаха как се става успешен писател, колко време отнема писането на един роман, как се появяват героите й.

За да пишеш добре, трябва да четеш много. Аз следвах съветите на известния Стивън Кинг, който има книга за писането, каза Юлия Спиридонова. Тя препоръча на младите хора да четат повече книги. Да не се отказват, ако не са попаднали на хубава  книга. Не може да прочетеш само една книга и да си кажеш, че това не е интересно. То е като да ядеш само броколи, да не си опитал вкуса на шоколада и да кажеш, че храната не е хубава.

Юлка разказа как е започнала да пише още в студентските си години. Призна, че се чувства като Франкенщайн, когато създава героите на тийнейджърските си романи. Те обикновено са истински момичета и момчета, но от един взима едно, от друг – друго. Експериментирам, не ми е скучно да пиша, каза на младите хора писателката.

Учениците получиха книги с автограф от писателката. Едно от момичетата, присъствали на срещата, призна, че ако романите на Юлия, се учат в училище, ще има много шестици.

„Срещите с автори на книги са ценни за учениците, те отварят погледа им към света на художествената литература по нетрадиционен начин.  Юлия Спиридонова е автор, който е много близък до техните проблеми“, каза Соня Недкова, старши експерт по български език и литература  в Регионалния инспекторат по образованието. За някои ученици това бе първа среща с писател.