varoshliiski1603163Ученици от ОУ „Васил Левски“ приготвиха традиционни български ястия в 200-годишна варошлийска къща и заснеха видеоклип, с който представят нашата стара кухня пред ученици от Полша, Италия, Турция и Испания. Децата са от шести и седми клас и участват в проекта на училището  „Maths around us“ (“Математиката около нас“) по Програма „Еразъм+”.

Предварително учениците бяха проучили кухнята на нашите предци. Бяха заснели на видеоклип разкази на свои баби и дядовци за храната  в миналото, какви ястия са се предлагали преди години  в ученическите столове. Те  записаха  и традиционни български рецепти. Учениците съпоставиха храната в миналото и днес и установиха, че днес се храним по-разнообразно, но и по-калорично.

В кухнята на къщата за гости „Старият Ловеч“ учениците приготвиха баница, пита и боб. Момчетата изчислиха калориите, полезността на отделните продукти, съставиха таблица на храните. varoshliiski1603165Момичетата, облечени в национални носии, приготвиха ястията. Идеята бе да покажат на своите съученици от чуждите страни и красивото българско облекло.

Докато вкусните ястия се приготвяха, учениците разгледаха старите снимки в механата на къщата, които показват Ловеч през вековете. Домакинът Димитър Лалев разказа, че къщата е строена 1804-5 година. Край нея е минавал Левски на път за дома на Гечо и Величка Хашнови. Необичайна  е  с това, че още в онези далечни години е била със собствена вътрешна баня. Реставрирана е през 2006-2010 г. и е пригодена за къща за гости. Запазени са много оригинални детайли, а ловешки художници и майстори на художествените занаяти са помогнали къщата да придобие отново възрожденския си вид. През последните години  в механата й се организират периодично  изложби на художници от Ловеч и страната. Свои картини  са подреждали   ловчалиите Тихомир Витков, Петкан Наков, Елица Бенева,  пейзажи са показвали Паола Стоева и Надежда Белева от София.

Видеоклипът, заснет от приготвянето на ястията, е качен в сайта на програма Еразъм + – e-twinning.com и във фейсбук групата на участниците в проекта. „Математиката в готвенето“ е основна тема в първия етап от работата по проекта, който стартира ноември 2015 г.