ezikova512161Татяна и Полина Панталееви

Ние сме от 10 Б клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I” – Ловеч и имахме невероятния шанс да получим голямата награда на международния конкурс за детска рисунка ,,Diritti a colori”, организиран от фондация Малагути – възможността да бъдем в Италия за една седмица. Заедно с Жерард Боундо и Деде Бокони от Гвинея присъствахме като специални гости на ХІV издание на конкурса. Фондация Малагути е основана през 2002г. в Куртатоне, Мантуа. Тя подкрепя деца и млади хора в неравностойно положение и им помага да развият креативността и таланта си.

Град Мантуа е столица на италианската култура с историческо минало. Намира се в област Ломбардия  –  люлка на италианското Възраждане. Мантуа е под закрилата на Юнеско и има завидно културно богатство, оставено от фамилията Гондзага.

ezikova512162Лятната резиденция и дворецът на семейство Гонзага са удивителни. Дворецът е един от трите най-големи в Европа, наред с Ватикана и Версай. Състои се от над 500 стаи, като част от тях са отворени за посетители. Влизайки вътре, пред нас се разкриха пищно украсени стаи, красиви картини, дърворезби, гоблени, стенописи, тавани с величествени и колоритни библейски сцени. Видни художници за онова време като Мантеня, Леон Батиста Алберти са били наемани за създаването на стенописите и огромните великолепни картини.

Престоят ни в Италия беше едно невероятно преживяване. Бяхме сред приятели и езикът, националността и разстоянието са без значение.