redcross306131На 2 юни 2013 г. (неделя) в Националния учебен център към Българския Червен кръст в с. Долни Лозен се проведе XXVII национално състезание на ученическите екипи по първа помощ, организирано от Българския младежки Червен кръст.
В надпреварата взеха  участие 27 отбора, заели първо място в областните състезания по първа помощ. Учениците са на възраст от 12 до 14 години и показваха уменията си за оказване на първа долекарска помощ в 9 различни ситуации – пътнотранспортно произшествие, промишлена авария, природно бедствие, битов инцидент и др.

В девет специализирани пункта отборите демонстрираха своите знания за Червения кръст, международното хуманитарно право, психо-социалната подкрепа, здравословния начин на живот и други теми. ОС на БЧК-Ловеч участва за втори път, като отборът на СОУ „Бачо Киро”  взе 23то място с достойно участие в тежката надпревара и получи, грамоти, медали и награди.

 Пред ученическите екипи бяха направени и демонстрации по спасителни действия от екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”, Планинската спасителна служба и Националният доброволен екип на БЧК за работа при бедствия, аварии и катастрофи.

Още от своето създаване през 1921 г. младежката организация на Българския Червен кръст изгражда екипи за подпомагане на засегнатите при бедствия, аварии и катастрофи. Впоследствие тази дейност навлиза в училищата, където организацията създава санитарни постове с участието на доброволци от Българския младежки Червен кръст (БМЧК). След 1989 г. тези постове се трансформират в Ученически екипи по първа помощ, като планът им за обучение е разширен и обновен.