Мартин Стойнов, ПЕГ “Екзарх Йосиф I”

На 18-19 ноември 2017 г. в ОУ “Йордан Йовков”, гр. Плевен, се проведе турнир по реч и дебати на английски език, в който ученици от ловешката езикова гимназия за пореден път доказаха, че са сред най-талантливите. Възпитаниците на едно от най-елитните училища в страната демонстрираха своите умения във воденето на дебати, публична реч, драматически дует, рецитиране на проза и рецитиране на поезия. Освен с артистично майсторство младите езиковци впечатлиха журито и с перфектно владеене на английски език.

Турнирът във Плевен, организиран от фондация “БЕСТ”, беше първият за 2017/2018 година и общо 23-и от неговото създаване. В него взеха участие представители от около 40 училища от цялата страна, предимно от западна България. Участниците, които се изявяваха в различните дисциплини, бяха около 300.

Учениците от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч, участваха за шеста поредна година в турнира. Както през изминалите състезания, така и на това в Плевен те се представиха блестящо и съвсем заслужено спечелиха купата за цялостно отборно представяне. С индивидуални отличия бяха наградени и мнозина ученици. В младшата възрастова група медали за достигането на финалния кръг получиха Неда Митева и Кристиян Христов, наградени за майсторство при воденето на публична реч. Виктория Минева и Мила Владимирова очароваха журито с артистично рецитиране на поезия. Най-голям успех обаче бе постигнат при драматичното рецитиране на проза, което донесе сребърна купа за Дария Димитрова, бронзова за Жанет Велкова и медал за Ванеса Велкова. Сред старшата възрастова група най-успешно се представи Мирела Георгиева, спечелила медал за майсторско рецитиране на поезия.

Успехът на учениците от Езиковата е грандиозен и по друга причина. По думите на ръководителя, г-н Пейо Пеев, за пръв път в отбора на училището по дебати има толкова много дебютанти, цели 37 от 44 ученици. Сега погледите и на ръководители, и на ученици са насочен към следващите кръгове на турнира, в които също се очакват големи успехи.