Мартин Стойнов

На 01.11.2018 г. в гр. Добрич се проведе първият Национален форум за публични ученически изказвания „Словото“, посветен на Деня на народните будители. Състезанието по реч и дебати на български език беше организирано в две категории – първа възрастова група (14-16 годишни) и втора възрастова група (17-19 годишни).  Домакините от Департамента за модерни обучителни методи и ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич бяха създали безупречна организация за провеждане на състезанието, което протече при висок обществен интерес. Експертното жури имаше нелеката задача за повече от 8 часа да изслуша търпеливо всички участници и да отличи най-добре представилите се оратори по предварително зададени критерии.

Учениците от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ се представиха повече от достойно, като завоюваха отличия и в двете възрастови групи. Нещо повече, при по-малките всички призови места бяха присъдени на представители от Езиковата. Първото място в тази възрастова група съвсем заслужено беше спечелено от десетокласничката Петя Василева, която убеди присъстващите, че българският език няма да попадне в Червената книга на застрашените езици. Подгласничка на Петя стана Кристина Петкова, също от 10. клас, произнесла патетично слово за Вазовата „Епопея на забравените“ и нашето съвремие. На трето място в почетната стълбица се нареди Дария Димитрова, очаровала журито не само с ораторското си присъствие, но и с нетрадиционния подход при развиването на речта си, съпоставяйки съвременната геополитика и участието на България в нея с игра на шах-мат. Отличено беше с поощрителна награда и словото на Дамян Хинков на тема „Традициите на предците“. Представянето на Петър Симеонов с реч, озаглавена „Кебапчета срещу куршуми“, пък доведе до създаването на нов приз, непланиран предварително от организаторите, за най-хумористична реч.

Във втората възрастова група безапелационно първото място грабна дванадесетокласникът Петко Стойчев, възхитил и публика, и жури с високо емоционално и отлично аргументирано слово, проблематизиращо конформизма в съвременното общество. В тази категория с награда бе отличена и Михаела Щрегарска от 11. клас, която посвети домакини и гости в малко известни или позабравени истории от нашия град, Ловеч.

Форумът беше закрит с тържествена церемония, на която бяха връчени наградите, и с обещание, че събитието ще стане традиционно и ще се провежда всяка година в Деня на народните будители.

Участието на учениците от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Националния форум „Словото“ беше само част от предварително планирана програма за честване на Деня на народните будители и Националната седмица на четенето. Изявата в гр. Добрич беше допълнена и с посещение на Двора на кирилицата в гр. Плиска, където възпитаниците на Езиковата участваха в беседа, посветена на ролята и значението на делото на светите братя Кирил и Методий за световната история.

След дълго и изморително пътуване обратно към родния Ловеч представителите на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ се завърнаха у дома не само с многобройни отличия, но и с чувство на удовлетвореност от отлично свършената работа и приповдигнат национален дух.