От 16 до 18 ноември 2018г. в София Тех Парк се проведе III International Biomedical Congress Sofia (IBCS), организиран с подкрепата на Асоциация на студентите изследователи, Студентски съвет на МУ София, First Investment Bank, Egis, Александровска болница, София Тех Парк. Конгресът има за цел да създаде среда за развитие и контакти на младите професионалисти (настоящите студенти) и учениците (бъдещите студенти) в сферата на медицината и здравеопазването.
Junior Pre-course e част от това грандиозно събитие, на което бяха поканени общо 200 ученици от цялата страна. От Езикова гимназия – гр. Ловеч участваха седем ученици от 12 и 11 клас и Татяна Колева – преподавател по биология и здравно образование.
За Junior Pre-course беше изготвена специална програма, която включва лекции и уъркшопи на тематики, които са основни по време на обучението на студентите в медицински университет през първите 3 години. Наравно със студентите нашите ученици станаха свидетели на иновации и научни постижения в различни области на биомедицината, запознаха се с оперативни интервенции и интересни клинични случаи. Учениците се докоснаха до академичния дух на конгреса, осмислиха значимостта на думата `лекар`, допълниха своята теоретична подготовка, придобиха още по-голямо самочувствие и сигурност в своя професионален избор.
Международният биомедицински конгрес даде възможност на гимназисти и студенти да работят заедно. Поставено е начало за съвместно откриване на нови знания, трупане на опит и прилагане на теоретичната наука в реалния живот.